TREĆA SREĆA? / Jelaviću će se opet suditi za ubojstvo

Image

Vrhovni sud odbacio gotovo sve navode oslobađajuće presude Nikici Jelaviću za ubojstvo Zorana Dominija i četiri pokušaja ubojstva

28.10.2008.
12:15
VOYO logo

ZAGREB - Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Nikici Jelaviću, pa će mu se ponovno suditi za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija na Cvjetnom trgu 1999. godine, pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. te pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Ivice Bertića 1999. godine, kada je i ubijen Domini.

Jelaviću će se tako treći put suditi za navedene zločine i to pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Prvi put mu se za ove zločine sudilo u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetništva te je presudu sudskog vijeća pod predsjedanjem Marijana Garca iz travnja prošle godine ukinuo zbog pogrešno utvrđenih činjenica, olakog prihvaćanja Jelavićeva alibija te neprimjenjivanja istih kriterija prilikom ocjene vjerodostojnosti iskaza svjedoka jer su svjedoci bliski Slišku "paušalno" i "bez argumenata" proglašeni nepouzdanima, a Jelavićevi svjedoci vjerodostojnima.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud preuranjeno prihvatio Jelavićev alibi da je kobne noći u studenome 1999., kada je u atentatu na Sliška ubijen slučajni prolaznik, oko 1 sat stao na benzinskoj postaji u Jagićevoj ulici i karticom platio gorivo. Naime, na suđenju je utvrđeno da je tom istom karticom netko drugi u dva navrata plaćao gorivo, dok je Jelavić već bio u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, najviši sud u državi smatra da sudac Garac nije uzeo u obzir izvještaj vještaka prema kojem se ne može prihvatiti Jelavićeva obrana da tragovi baruta na njegovim rukama potječu od pucanja u streljani dan ili dva prije kobnog događaja, jer je nemoguće da se čestice baruta tako dugo zadrže.

Vrhovni se sud u obrazloženju osvrnuo i na najveći dio obrazloženja prvostupanjske presude za događaj na Cvjetnom trgu koji se odnosio na Jelavićev DNK. Policija je, naime, Jelavićev DNK našla na tablicama mercedesa iz kojega je ručnim bacačem pucano na Sliška, pri čemu je poginuo Domini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo