skandal na east riveru / Jeremić lagao: Rasprava o Haagu zakazana prije dva mjeseca!

Image
Foto: PIXSELL

Bivši šef srbijanske diplomacija, Vuk Jeremić, nije govorio istinu kada je objavio da je, kao aktualni predsjednik Generalne skupštine UN-a, sazvao javnu raspravu o Haškom tribunalu u travnju iduće godine.

22.11.2012.
9:10
PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić ipak nije zakazao raspravu o radu Haaškog suda za 10. travnja iduće godine, kako je rekao prije nekoliko dana.

Istina je kudikamo jednostavnija i nema veze s Markačem, Gotovinom ili Olujom, prenosi Jutarnji list.

Naime, redovita rasprava o radu Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) zakazana je prije točno dva mjeseca, 21. rujna.

Jeremić je muljao i kada je najavio kako će na raspravu pozvati žrtve Oluje, ugledne međunarodne pravnike, povjesničare i javne ličnosti. Njegove riječi izazvale su podsmjeh u diplomatsko-političkim krugovima jer na Općoj skupštini, koja je međuvladin forum, mogu govoriti samo predstavnici vlada.

Uostalom, već 5. prosinca Vijeće sigurnosti održat će redovitu polugodišnju raspravu o sudovima za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, a u suštini se radi o iznošenju podataka o radu ovih institucija u kontekstu izlazne strategije sudova. Pretpostavlja se kako će na ovaj sastanak doći i ministar vanjskih poslova Srbije, koji će pritom skoro sigurno napasti i Haag i Hrvatsku.

Diplomatski izvori su za Jutarnji list eksplicitno pohvalili držanje hrvatskog državnog vrha nakon haaške presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, on je prije dva dana izjavio da je 'odlučio iskoristiti svoje ovlasti i kao izabrani predsjednik OS UN u njoj zakazati javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda'.

"Imajući u vidu da je upravo UN bio utemeljitelj takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovdje raspravlja o njihovom učinku, kao i o stupnju ispunjavanja njihove izvorne svrhe”, navodi se u Jeremićevom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeremić u priopćenju izražava i osobno mišljenje o odluci tribunala u Haagu te ocjenjuje kako je 'odlukom Žalbenog vijeća Haaškog tribunala nanesen udarac ugledu UN-u' dodajući da je moguće da je 'kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizirano' on po ovom pitanju 'donekle subjektivan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo