Famozna srpanjska rupa / Jesu li goste s naših plaža otjerale samo kiša i oluja?

Ovaj će mjesec svi koji rade u turizmu htjeti brzo zaboraviti. Cijela Hrvatska bruji o famoznoj srpanjskoj rupi. Tko je kriv što gosti bježe i jesu li ih samo kiša i oluja otjerale s plaža?

31.7.2014.
18:02
VOYO logo

Neće se ušminkavati za kraj. Srpanj odlazi u istom ruhu kao što je i izgledao posljednjih tridesetak dana - kišno, mokro i promrzlo. I svi govore o srpanjskoj turističkoj rupi u koju smo upali i u kojoj bismo se mogli utopiti. Uvijek popularna Makarska glavu drži iznad vode i ne bilježi padove u brojkama, ali dok šljapkaju rivom, turisti kao da ne znaju što će sami sa sobom.

Mnogi nisu ni otpakirali svoje ručnike za plažu. Jasno da se ljudi po kišurini neće kupati u moru, ali problem je kad i noćni život onih koji su odlučili ostati opet ovisi o vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno uvjetovane vremenskim prilikama. Pošto su bašte na otvorenom, nastane gužva i brže se raziđu. Ali ako je lijepo vrijeme, noćni život je dobar, a po njemu je Makarska poznata", kaže JureBrkan iz TZ Makarska.

Ovo je kišno ljeto ogolilo hrvatski turizam o kojem tako ovisimo. Tko nudi samo plaže i malo toga drugoga, mogao je samo brojiti odlaske i povučene rezervacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek atraktivni Istra i Kvarner, primjerice, imaju 8 posto manje turista i noćenja nego lani. Čekaju se kataklizmičke brojke koje će svi ostali podastrijeti za ovaj mjesec na odlasku, ali nije sve tako tmurno poput oblaka nad nama.

U Zagrebu mora nigdje na vidiku, vrijeme isto tako kišno i nikakvo kao u ostatku zemlje, a brojke iz godine u godinu rastu. Zbog najezde Korejaca u gradu se ne boje niti brojki za taj zloglasni srpanj od kojega dio Jadrana strepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb šuti i radi, odnosno zadnji podaci za lipanj govore da je u Zagrebu zabilježeno 6 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja, što u brojkama iznosi 92 tisuće dolazaka i 155 tisuća noćenja", kaže Darja Juzbašić iz TZ Grada Zagreba.

Ima mnogo drugih sunčanih primjera. Srpanjske rupe niže od Zadra nema, čak naprotiv. Primjerice, u Splitu je od lani broj gostiju znatno narastao. I koji je jedan od glavnih razloga, osim raznovrsne ponude? Baš ovi bučni klinci od kojih mnogi zaziru. Ultra je donijela razularenu mlađariju koja je postala naš najvjerniji gost. Diciplinirano stižu u desecima tisuća i zbog toga bismo ih trebali izgrliti i izljubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na mnogima zloglasnom Zrću odlučili su da ne žele ovisiti o prognozi. O sezoni su se počeli brinuti dok u većini ostatka Hrvatske ona još nije ni počela. Još smo bili u proljeću, a počeli su stizati prvi kontingenti gostiju žednih alkohola.

Istra koja je nešto jako podbacila tek čeka svoje najveće festivale poput Unknowna i Dimensionsa, a dobra stvar je što iznutra zagrijane partijanere kiša i ne brine previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valjda zato neće sve biti tako crno, iako bismo mogli nabrajati na desetke razloga zašto bi ova sezona mogla podbaciti i tko je sve za to kriv. I iako smo svi odreda kritični, teška srca moramo priznati jedno. I ovakav nam, manjkav, rupav i pokisao turizam i dalje funkcionira daleko najbolje u državi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo