smanjite rizik / Još loših vijesti za pušače!

Image
Image

Mlađe osobe koje su pretrpjele moždani udar često su pušači ili koriste drogu i alkohol, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo tisuću pacijenata.

30.11.2012.
14:50
VOYO logo

Za moždane udare često se misli da su stanje koje pogađa starije osobe, no znanstvenici kažu da dugotrajne promjene na srcu, krvnim žilama i krvi kao rezultat zlouporabe droga ili teškog opijanja mogu dovesti do većeg rizika od udara ranije u životu.

"Zloupotreba opojnih sredstava je česta među mladim odraslim osobama koje su pretrpjele moždani udar. Osobe mlađe od 55 godina koje pretrpe moždani udar trebalo bi rutinski provjeravati i savjetovati oko zloupotreba raznih sredstava", kaže voditelj istraživanja Brett Kissela sa sveučilišta Cincinnati u časopisu Stroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je i da neka sredstva poput kokaina ili metamfetamina mogu brže potaknuti udar", smatra Andrew Josephson, neurolog s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji je proučavao zloupotrebu droga i moždane udare ali nije bio uključen u istraživanje.

"Znamo da ljudi koji imaju vaskularne faktore rizika poput pušenja i visokog krvnog tlaka nemaju moždane udare do određene dobi. Kada mlada osoba pretrpi udar mnogo je vjerojatnije da je uzrok udara nešto drugo a ne tradicionalni faktori rizika", kaže Josephson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u prosječno pet posto osoba koje pretrpe moždani udar u dobi su od 18 do 44 godine.

Znanstvenici su u okviru istraživanja proučili podatke za 1.200 pacijenata koji su pretrpili moždani udar te analizirali krv i urin na opojna sredstva. Utvrdili su da ona igraju ulogu u udaru i da je 13 posto mladih osoba koje su pretrpile moždanih udar konzumiralo alkohol ili drogu unutar 24 sata prije udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo