Borba za tržište / Još treba vremena da hrvatski poljoprivrednici počnu ubirati plodove EU

Bolji dani za poljoprivrednike su trebali doći ulaskom u Europsku uniju. U RTL-u Danas analiziramo 365 dana u EU u kojima im se otvorilo tržište od pola milijarde ljudi, a ove godine bit će im isplaćeno gotovo 26 milijuna eura iz fondova. No, oni kažu da se sada bore s velikom konkurencijom, porastom uvoza mesa i povrća i padom domaće proizvodnje.

29.6.2014.
18:49
VOYO logo

Godinu dana nakon ukidanja carine hrvatski poljoprivrednici bore se za svoje mjesto na europskom tržištu.

"Znači sad smo na jednom tržištu od 500 milijuna ljudi i desila se takva stvar.Tržišta su se pojedina otvorila. Imamo izvoz u Mađarsku,sada u Austriju, međutim sve je presporo ide puževim korakom", rekao je Goran Jančo iz Punitovca Josipovačkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sporost muči ga i neravnopravan položaj u odnosu na svinjogojce iz drugih europskih zemalja, koji  dobivaju subvencije na osnovi dobrobiti životinja i klaoničke premije.

"Naša udruga hrvatske svinje izvozila van u Mađarsku tamo su se klale i te iste polutke su ponovno završavale u Hrvatskoj.BLIC Negdje jesu netko je nekog subvenconirao i nakraju smo doznali da su to klaoničke premije u pitanju u mađarskoj koje se isplaćuju", dodao je Jančo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj se ipak isplatilo, tvrdi ministar. U prošloj godini povuklo se 80 posto novca iz  fonda - 188 milijuna kuna.U ovoj još više.

"U 2014.godini u ipardu ćemo imati iskorištenje od 100 posto odnosno svih 25,gotovo 26 milijuna eura ćemo iskoristit direktno u prvom stupu izravnih potpora 720 milijuna kuna nam  je već sjelo", naglasio je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac je sjeo, ali  velikim proizvođačima, koji imaju dovoljno garancija za kredite, kažu u poljoprivrednoj  komori.

"Mala obiteljska gospodarstva moraju uložiti po nekoliko milijuna kuna da bi mogli funkcionirati i u budućnosti raditi.Njihova cijela imovina tu ne vrijedi toliko,dakle ne mogu garantirati a vidimo da hbor takvim gospodarstvima odbija kredite", rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija Hrvatskoj je donijela porast uvoza, a čak 60 posto potrebnog svinjskog mesa se uvozi. A izlaskom iz CEFTE ukinuta je nulta carina za izvoz u zemlje poput Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednici poput Gorana, koji na godinu proizvede oko 5 tisuća svinja traže od Vlade da im osigura jednaku tržišnu utakmicu.

"Mi se te proizvodnje ne bojimo imamo znanja oboje,međutim bojimo se onih ostalih uvjeta na eu tržištu, stvari koje ne ovise o nama", zaključio je Jančo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da će morati proći još dosta vremena da hrvatski poljoprivrednici počnu ubirati plodove Europske unije.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike