kujundžić za RTL danas / 'Josipović ne može dobiti više ničiji glas, osim ugovorenih'

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić predstavio je svoj predsjednički program "Nova Hrvatska". O programu, ali i prvim potezima u slučaju da postane novi hrvatski predsjednik s Kujundžićem je u RTL-u Danas razgovarala Amela Čilić.

30.11.2014.
19:00
VOYO logo

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku, dr. MilanKujundžić, predstavio je u nedjelju predsjednički program "Nova Hrvatska", u kojem se, uz ostalo, zalaže za donošenje novog Ustava u kojem će stajati da su temelji Hrvatske u Domovinskom ratu, a zalaže se i za uvođenje kao nacionalnog gesla rečenice - "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što".

O Kujundžićevu predsjedničkom programu, ali i prvim potezima u slučaju da postane novi hrvatski predsjednik, u RTL-u Danas je razgovarala Amela Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta samouvjereno nastupate, očekujete ulazak u drugi krug, ipak prema RTL anketama dobivate između 9 i 10 posto. Kako mislite "preskočiti" Kolindu Grabar Kitarović i "dobaciti" do drugog kruga?

Relativno lako. Zapravo i gospođa Grabar Kitarović i gospodin Josipović su proizvodi stranaka i oni ne mogu ne biti odgovorni za ono što su napravile stranke, a stranke su uništile Hrvatsku.

U drugom krugu vidite sebe i aktualnog predsjednika, ali ne i vašu dojučerašnju stranačku kolegicu Kolindu Grabar Kitarović. Zašto ona po vama nema šanse za drugi predsjednički krug? Ili s njom imate, kako se stječe dojam, svojevrsni dogovor o nenapadanju?

Gospođa Grabar Kitarović ima brojne vrline. Međutim, ona ne živi u Hrvatskoj, ona ne zna što je Hrvatska, ona nije izborni kandidat. A Ivo Josipović ima ugovorenih, interesnih, ideoloških i kojekakvih glasova, sedamsto, osamsto tisuća, koji mu osiguravaju drugi krug. Ali on ne može više dobiti ničiji glas, osim tih ugovorenih. I ja ću njega tako jednostavno pobijediti i jedino njega ja mogu pobijediti. Gospođa Kolinda Grabar Kitarović njega ne može pobijediti.

Predsjednika Josipovića nazivate "malim mišem". Znači li to da vam on nije nikakva prijetnja?

Ne, ja sam njega alegorijski nazvao "malim mišem". Dakle, ako je to gospodin Josipović shvatio kao uvredu, ja se ispričavam. Ali to nije bilo u njegovome stilu, kao što on naziva hrvatske intelektualce; bolesnicima i luđacima. Dakle, to je bila alegorija gdje mu šaljem poruku da se ne smije skrivati, da hrvatski narod čeka. Od predsjednika se očekuje da se ne boji nikoga, a poglavito da se ne boji protukandidata. A on je zamračio kampanju, on je zamračio demokraciju, on je zamračio svjetlo hrvatskom narodu i sada ga pozivam neka dođe. Čekam ga sutra ovdje, na vašem RTL-u, gdje god hoće.    

Ipak, i vi biste poput njega mijenjali Ustav, što biste vi mijenjali?

Ja ne bih poput njega. On bi kozmetski, on bi se sada igrao, zadnja dva mjeseca, kada mu treba. Ja bih donio novi Ustav i ja sam danas rekao što ću sve promijeniti u Ustavu. Dakle, Ivo Josipović bi se igrao kozmetike, on ne bi mijenjao, nego bi se igrao glasača i skrivača. A ja ću donijeti novi Ustav, zajedno sa hrvatskim narodom, gdje će biti bitne promjene. Odnosno, ono što imamo sada, a sada imamo nešto što je bilo primjereno ranim devedesetima, Hrvatskoj treba danas, poglavito sutra. Dakle novi hrvatski Ustav bit će novo hrvatsko sutra.

Treba li predsjednik imati veće ovlasti?

Nije stvar u formi ovlasti, stvar je u sadržaju. A u sadržaju predsjednika, prvi čovjek u državi može i mora napraviti štošta, a Ivo Josipović nije radio ništa, kao ni njegov predsjednik Stjepan Mesić. Dakle, prvi čovjek je morao znati sve, prevenirati štošta i učiniti štošta, a on je učinio ništa uz povremene štete.    

Ako postanete predsjednik Republike kako ćete konkretno natjerati premijera Milanovića da na posao dolazi u 6 ujutro? Jer to ste danas najavili?

Lako, Zoran Milanović je čovjek kao i svaki drugi Hrvat, koji ima ugovor o radu, a u ugovoru o radu piše radno vrijeme. Dakle dolazit će Zoran Milanović, i svaki drugi premijer, i razgovarati o svome narodu. Ne može narod biti gladan, bez posla, djeca bez nade, a premijer ležati doma. To ne postoji nigdje u svijetu. Dakle, lako ću natjerati i Milanovića i bilo kojega.    

Ženske udruge navode podatak da je čak 70 posto liječnika u prizivu savjesti kad je abortus u pitanju. Vi ste liječnik, kako biste vi riješili taj problem?

Ja mislim da priziv savjesti treba poštovati, s jedne strane, a s druge strane abortus se ne smije ukidati zabranom. Dakle, postoje brojni načini kako se može osigurati da majke ne pomišljaju na prekid trudnoće i vjerujem da u jednoj zemlji koja je sređena, gdje je osigurano djetetu kada je začeto, da će imati sigurno do završetka školovanja sve materijalne uvjete, od vrtića, obiteljskih nadoknada, dječjih do plaćenih školarina, neće biti abortusa ili će biti sveden na minimum.

Treba li ukinuti ured bivšeg predsjednika i biste li se i vi kao Kolinda Grabar Kitarović selili s Pantovčaka?

Ured, čak da je bio i dobar predsjednik, u zemlji kao što je Hrvatska, trebalo bi ukinuti. A poglavito čovjeka kao što je Stjepan Mesić, koji je učinio brojna zla hrvatskom narodu, treba ukinuti žurno i ukinut ću ga isti dan. Odnosno, učinit ću sve da se ukine isti dan. A što se tiče selidbe sa Pantovčaka, mislim da ne treba ishitreno davati izjave. Kad se steknu uvijeti, a u zrelijim zemljama se stječu uvijeti ne izjavama, nego postoje uvijeti kada se rade projekti, onda se sele uredi ili se spajaju uredi kako bi se pojeftinilo. A ono što ću sigurno napraviti, Pantovčak neće ni blizu koštati kao što sada košta.

Koliko namjeravate potrošiti u kampanji i kako ćete se financirati?    

Mislim da nije važan iznos. Važno je ono što ćemo napraviti, a mi ćemo napraviti ono što će oni napraviti za 50 milijuna koje će se vidjeti, ili se neće vidjeti, mi ćemo to napraviti skromne novce. Ja i sada sam vozim auto i sam vadim svoj novčanik i plaćam prijateljima piće, a njima je sve naručeno. Poglavito što radi Ivo Josipović, to je gomila potrošenoga novca. Dakle, novac nije važan, važno je srce, vizija, odlučnost, rad, a novci su tercijarni.     



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo