bivši predsjednik za rtl danas / Josipović objasnio dužnosničku plaću: 'Moram od nečega živjeti!'

Bivši predsjednik Ivo Josipović za RTL otkriva: 'Smišljam novu političku opciju, vraćam se na fakultet, a dotad uzimam dužnosničku plaću!'

28.2.2015.
17:44
VOYO logo

Prvi put od predaje vlasti bivši predsjednik Republike IvoJosipović progovorio je za RTL. "Moram od nečega živjeti", pravda svoj zahtjev da mu se još pola godine isplaćuje predsjednička plaća. Nakon zvučne pljuske SDP-u, koji je odbio nazvavši Milanovićevu politiku lošom, Josipović priznaje da sprema novi politički projekt. Ima li u njemu mjesta za Jadranku Kosor ili Dragu Prgometa, otkriva u razgovoru s NatašomBožić.

"Nema nikakve promjene u mojim planovima, nastavljam karijeru na sveučilištu, na Pravnom fakultetu. Ne koristim ured ne koristim mirovinu, nego se vraćam na svoj prijašnji posao, dok se donese odluka. I pitanje je kad će me fakultet moći primiti s obzirom na raspored nastave, moram od nečega živjeti", kazao je bivši predsjednik.

Za katedru pravnog fakulteta vjerojatno će tek s novom akademskom godinom, pa je izgledno da će iskoristiti pravo na šest mjeseci pune plaće - dakle šest puta 23.000 kuna, oko 138.000 kuna. I dalje manje od 860.000 kuna - koliko državu godišnje stoji Ured bivšeg predsjednika.

Image
Image



"To je standardna procedura kakvu su koristili svi prije u ovakvim slučajevima i još jednom naglašavam - promjene u mojim planovima nema", dodaje Josipović.

Pravo na šest mjeseci pune i još pola godine pola plaće - uzelo je još deset Josipovićevih suradnika, bivših dužnosnika s plaćama od 11.000 do 16.500 kuna. Dok se ne vrati pravu, bivši predsjednik ozbiljno radi na novoj političkoj priči.

Upitan o svojim daljnjim političkim planovima, Josipović je kazao sljedeće:

"Moji su planovi sasvim sigurno takvi da želim nastaviti raditi na dobrobit RH, u kojoj formi to ćemo još vidjeti. Želim ujediniti na određeni način, opet ne govorim o političkoj stranci nego svjetonazoru, one ljude koji Hrvatsku vide kao zemlju visokih demokratskih stsndarda koja je sposobna provesti reforme".

Tko su ti ljudi još ne želi reći, ali otkriva tko mu nije na popisu suradnika. Upitali smo ga jesu li među tim ljudima Drago Prgomet ili Jadranka Kosor, na što je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanimljivo, vi ste spomenuli ljude koje iznimno cijenim, gospođu Kosor s kojom sam surađivao kada smo ulazili u EU koja je dala veliki doprinos, i gospodina Prgomet kojeg sam i ja spominjao u intervjuima kao čovjeka koji ima kičmu. Međutim, oni nisu ista politička opcija kao i ja, oni pripadaj desnici ja pripadam lijevom centru, možemo biti zajendo na okruglim stolovima, tribinama, zanima me što misle, ali ista opcija nismo i ne možemo biti".

Image
Image

Bivši predsjednik progovara i o tome zašto sebe više ne vidi u SDP i zbog čega je grubo napao stranku koja ga je kandidirala i to tek nakon izbora, a ne prije njih.

"Sad nemam okove koje nosi predsjednička pozicija i nema razloga da otvoreno ne kažem svoje stanovište. Mislim da su članice i članovi stranke učinili sve da dobijemo izbore. Uostalom, i SDP-u je bilo u interesu da dobijemo ove izbore, bilo je u obostranom interesu, nažalost nismo uspjeli, ali znamo tko je tom projektu doprinosio, a tko nije.

SDP-a dakle nema u Josipovićevoj novoj političkoj priči, ali u svakom slučaju, kako tvrdi, to će biti otvorena forma.

"Rekli bi umjetnici, forma u kojoj će imati mjesta svi koji imaju i nešto žele reći...", dodaje.

Forma koja je još nedorečena ili barem javno neizrečena. Za ozbiljan politički angažman - međutim - Josipoviću vrijeme sve brže ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo