nema više doživotnih povlastica / Josipoviću mirovina kao i 'običnim' građanima

Vlada je odlučila da predsjednik države više neće biti jedini dužnosnik koji ima pravo na povlaštenu mirovinu, već će se i njegova mjesečna primanja računati po pravilima koja vrijede za sve radnike u Hrvatskoj.

12.7.2012.
12:48
VOYO logo

Predsjednik Republike moći će se nakon prestanka obnašanja dužnosti vratiti na svoje bivše radno mjesto, mirovina će mu se određivati prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a zadržat će ured i službeni automobil, ali na rok od pet godina, predložila je danas Vlada u izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti.

Prema prijedlogu koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, predsjedniku Republike po prestanku obnašanja dužnosti osigurava se radno-pravna zaštita tj. omogućuje mu se pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i to u roku trideset dana od prestanka obnašanja dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

"Predsjednikova mirovina ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće nego bi se određivala prema općem propisu", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prestanku obnašanja dužnosti predsjednik Republike i dalje bi imao pravo na ured, dva državna službenika za obavljanje administrativnih i ostalih poslova te osobnog vozača i službeno vozilo, i to na rok od pet godina.

Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a ministar Mrsić je kazao kako je zaključeno da su to stečena prava koja će on moći nastaviti koristiti u istom opsegu i nakon što izmjene zakona stupe na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo