još uvijek se trguje / Juncker ili Schulz: Tko će biti prvi čovjek Europske komisije?

O šefu Komisije konačnu odluku donosi Europsko vijeće, pri čemu se rezultati izbora trebaju samo uzeti u obzir, ali nisu obvezujući. Junkerov rival iz redova socijalista zato ne odustaje.

27.5.2014.
18:59
VOYO logo

Nije ni namjeravao odustati od borbe za poziciju prvog čovjeka Komisije, a pučanin Jean-Claude Juncker za to je dobio i službeni poticaj i to od svih šefova parlamentarnih skupina.

“Naš kandidat Jean-Claude Juncker bit će prvi koji će dobiti priliku formirati većinu", kazao je predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gospodin Junker predstavlja najveću političku grupaciju u Parlamentu i gospođa Merkel mu je konačno jasno izrazila potporu. Moram reći da prvo očekujemo nužne promjene u EPP-u, a ako ih bude, i mi ćemo ga podržati”, rekao je predsjednik S&D-a Hannes Swoboda.

Iako trgovanje očito nije potpuno završilo, s tom se odlukom očekivano slaže i šef HDZ-a, stranke koja je dio EPP-a. Tomislav Karamarko iz Bruxelles, gdje je stigao na njihov sastanak, poručuje kako je HDZ-ov kandidat Junker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izražavamo zadovoljstvo pobjedom pučana i u Hrvatskoj i u Europi, sad vidit ćemo kako će to dalje ići, kakve će biti koalicije. Moramo naprosto čuti misljenje drugih, a što se tiče predsjednika Komisije, Junker je naš kandidat svakako”, izjavio je Karamarko.

Odluku o Junkerovu prvenstvu za sastavljanje većine klubovi zastupnika proslijedit će šefu Europskog vijeća Herman Van Rompuyju koji je večeras u Bruxellesu, na analizu izbornih rezultata, okupio sve šefove država i vlada zemalja članica, pa i premijera Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, o šefu Komisije konačnu odluku donosi Europsko vijeće, pri čemu se rezultati izbora trebaju samo uzeti u obzir, ali nisu obvezujući. Junkerov rival iz redova socijalista zato ne odustaje.

“Ja sam u ovo osobno umiješan jer logično je da ako Junker ne dobije mandat, sljedeći sam ja jer su socijalisti drugi prema zastupljenosti u novom sazivu Parlamenta”, istaknuo je Martin Schulz (S&D), kandidat za predsjednika Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo