RASTROŠNI VELEPOSLANIK / Jurica optužen za trošenje 677 tisuća kuna!

Image

U USKOK-ovoj optužnici se navodi da podizao gotovinu te pćalao razne privatne račune zbog čega je lažno prikazivao troškove. Za Juricu nije zatražen pritvor.

30.11.2009.
15:39
VOYO logo

ZAGREB - Protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Washingtonu i stalnoga hrvatskog predstavnika pri UN-u Nevena Jurice USKOK je podigao optužnicu kojom ga tereti da je 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca, to jest novca Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Bivši veleposlanik Jurica (57), koji je u srpnju ove godine osobno zatražio razrješenje, optužen je da se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe, to jest da je zloporabio položaj i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurica se, tvrde u USKOK-u, službenim kreditnim karticama i novcem misije, protivno Pravilniku o unutarnjem redu MVPEI-ja te Naputku i Odluci o korištenju poslovnih kreditnih kartica, koristio za plaćanje raznih privatnih računa i podizanje gotovine na bankomatima iako troškovi nisu imali opravdanje za reprezentaciju.

Radi prikrivanja trošenja novca za privatne potrebe, u tiskanicama "R" za obračun troškova reprezentacije navodio je neistinite podatke o svrsi potrošnje novca koje nije opravdao originalnim računima i slipovima, a zatim je takvu dokumentaciju dostavljao MVPEI-ju, objavljeno je danas na internetskim stranicama USKOK-a, koji nije tražio da se Jurica pritvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je za Hinu da će optužnica sutra biti predana u rad jednom od istražnih sudaca koji, po novim odredbama Zakona o kaznenom postupku koje se odnose samo na USKOK-ove predmete, mora provjeriti je li optužnica pravilno sastavljena i jesu li prikupljeni dokazi zakoniti. Nakon toga optužnica se daje na odgovor okrivljeniku, a zatim se sve dostavlja na daljnji postupak optužnom vijeću koje sjednicu mora održati najkasnije u roku od dva mjeseca ako je okrivljenik na slobodi.

Optužno vijeće može potvrditi ili odbaciti optužnicu, ali i obustaviti postupak, no u toj fazi postupka moguće je i donijeti presudu na temelju sporazuma stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica protiv Jurice podignuta je nakon gotovo petomjesečne istrage, pokrenute nakon što je sredinom lipnja ove godine Kontrolna služba MVPEI-ja protiv njega podnijela kaznenu prijavu. U Ministarstvu su, naime, utvrdili nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri UN-u.

Jurica je nakon toga sam tražio razrješenje, što je krajem srpnja jednoglasno podupro saborski Odbor za vanjsku politiku predloživši predsjedniku Stjepanu Mesiću njegovo razrješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je nekoliko puta javno izrazio nezadovoljstvo njegovim radom, a početkom rujna ga je i opozvao s dužnosti.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo