PROTIV POPULARNIH PREDODŽBI / Kad jedna žena kaže da 'žene nisu bolji ljudi'

Image
Foto: Twitter

"Danas smo u zapadnoj Europi svjedoci novog ženskog pokreta s agresivnim polazištima i sveobuhvatnom težnjom za moći. Ja to zovem feminizmom svemoći", izjavila je Bauer-Jelinek u razgovoru što ga je FAZ objavio u utorak.

31.10.2012.
18:22
Twitter
VOYO logo

Ugledna austrijska poslovna savjetnica, psihoterapeutkinja i autorica uspješnica o poslovnom uspjehu Christine Bauer-Jelinek u razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine zeitung (FAZ) usprotivila se popularnim predodžbama o odnosu između žena i muškaraca u poslovnom svijetu, tvrdeći kako suvremeni feminizam polaže pravo na apsolutnu moć.

"Danas smo u zapadnoj Europi svjedoci novog ženskog pokreta s agresivnim polazištima i sveobuhvatnom težnjom za moći. Ja to zovem feminizmom svemoći", izjavila je Bauer-Jelinek u razgovoru što ga je FAZ objavio u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj pokret polazi od pretpostavke da su muškarci i žene načelno isti i da stoga mogu i trebaju preuzeti i točno iste zadaće, pojasnila je, dodajući kako zagovornici toga pogleda ne uzimaju u obzir biološki zadane, tipično muške i ženske oblike ponašanja i sklonosti, nego smatraju da se te osobine dobivaju odgojem.

Na pitanje o stvarnim razlikama između žena i muškaraca, Bauer-Jelinek je odgovorila kako su one sporedne, ona smatra da je važno to što su te razlike u javnoj raspravi nejasno prikazane te da se žene često prikazuje kao bolje ljude. Tu je tezu poduprla stereotipima prema kojima su muškarci destruktivni i agresivni, da su diktatori i tehnokrati, da su krivi za financijsku krizu i krizu eura. Na drugoj strani, žene se prikazuje kao socijalne, osjetljive, komunikativne, marljive, odgovorne i skromne, po čemu bi se moglo zaključiti da su žene bolji šefovi i bolji ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslu se stvara predodžba o muškarcu kao neprijatelju, tvrdi austrijska poslovna savjetnica, navodeći primjere iz vlastitog iskustva, gdje žene s prijezirom i bijesom govore o muškarcima.

Kad muškarac napravi grešku, onda je to "tipično muški", a kod kuće ih se "pravi budalama" i tlači, ograničavaju se njihove slobode, tvrdi Bauer-Jelinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnju novinarke da muškarci primjerice pričaju viceve o ženama, ona odgovara kako nije važno tko je gori, nego to da se danas muškarce i žene tjera na sukob između spolova.

"Na žalost, trenutačno se žene više tjera u hajku, a to ponižava muškarce", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona pri tome smatra da je pogrešno gledati neprijatelja u drugome spolu. Neprijatelj je sustav, jer su oba spola žrtve financijski potaknutoga neoliberalizma, smatra Bauer-Jelinek.

Na podsjećanje da je udio žena u poslovnome svijetu mali, odgovorila je optuživši feminizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte mi molim vas govoriti o tim pseudo-studijama o šansama žena u karijeri... studije o spolovima čvrsto su u ženskim rukama", tvrdi Bauer-Jelinek. Prema njezinu mišljenju, studije o muškarcima praktički nemaju šanse, posebice ako nisu rađene iz feminističke perspektive.

Za nju mali udio žena u poslovnome svijetu nije sporna činjenica, sporna je predodžba da muškarci priječe ženama napredovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička korektnost dovela je do toga da se kažnjava i najmanja šala na račun žena, pri čemu njezina iskustva pokazuju da su muškarci radoznali i otvoreni za žene. Osvrćući se na programe potpore ženama, pita se, zašto muškarci podupiru žene ako ne žele da oni budu na pozicijama.

Na opasku novinarke da je za to zaslužan pritisak javnosti, Bauer-Jelinek je odgovorila tvrdnjom da su se vrhunski manageri zabarikadirali na svojim mjestima ne zbog toga što žele spriječiti žensku konkurenciju, nego žele spriječiti konkurenciju uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U gospodarstvu napreduje onaj tko poduzeću obećava dobit. Nećete postati član uprave ako signalizirate da želite stvoriti čovječniji radni svijet i sve učiniti socijalnim. Tko želi moć, mora služiti sustavu, potpuno neovisno o pitanju spola", smatra austrijska savjetnica.

Dodala je također da poznaje mnogo uspješnih žena koje su se uspješno prilagodile sustavu, od kojega profitiraju i čijem napretku pridonose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li Margaret Thatcher stvorila socijalnu Veliku Britaniju? Pokazuje li šefica MMF-a Christine Lagarde suosjećanje s gospodarskim nevoljama Grka? Hoće li Angela Merkel razviti EU u vrijednosnu zajednicu?", pita se i tvrdi da te žene rade isto što bi činili i muškarci na njihovu mjestu.

Naposlijetku, ona tvrdi da žene zapravo ne žele preuzeti političku vlast, jer kad bi to htjele to bi mogle učiniti jer su većina među biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napuštanjem uloge kućanice i odlaskom u poslovni svijet, žena prestaje biti ovisna o mužu i postaje ovisna o poslodavcu. Na drugoj strani, muškarcima se želi dati kućanske poslove i tako ih učiniti ovisnima. Problem je da danas nitko ne želi stajati uz štednja, odgajati djecu i njegovati starce, tvrdi Bauer-Jelinek, zaključujući kako rasprava o nedostatcima uloga samo truju odnos među spolovima.

Na kraju, Bauer-Jelinek tvrdi da otvoreno kritizira žene zato što smatra da se muškarce previše kritizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene nisu samo vrlo različite, one su i nesolidarne. Pričekajte dok se mnoge žene budu natjecale za vodeća mjesta. Bojim se da će tek tada nastati borba", rekla je Bauer-Jelinek.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo