NOVI PROJEKT MARKA RAKARA / Kako je potrošeno 80 mlrd kuna iz javne nabave?

Image

Pokrenuta je internetska stranica s registrom javne nabave koji pokriva 60 tisuća ugovora u javnoj nabavi te pokazuje podatke gdje se potrošilo 80 milijardi kuna.

27.11.2011.
9:49
VOYO logo

Udruga Vjetrenjača, koju vodi bloger i informatički stručnjak Marko Rakar, pokrenula je internetsku stranicu s registrom javne nabave koji pokriva šezdeset tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna.

Udruga Vjetrenjača navodi na internetskoj stranici https://nabava.vjetrenjaca.org da je podatke prikupila iz javnih izvora - Narodnih novina, Državnog zavoda za statistiku, javnog registra FINA-e, registra trgovačkih sudova i različitih registara poslovnih i bonitetnih podataka. Ističu da su podatke provjeravali ali da ih treba smatrati informativnima i okvirnima.

Za svoj registar koji će biti dostupan za pretraživanje od ponedjeljka, 28. studenog, Vjetrenjača je prikupila podatke o svim izvršenim i oglašenim javnim nabavama u Hrvatskoj od 1. srpnja 2009. do 1. studenog 2011. Time je, navode, pokriveno oko šezdeset tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna naručenih od strane 4.400 pravnih osoba obveznika javne nabave i isporučenih od više od 13.000 ponuditelja.

Udruga je pokrenula taj projekt jer smatra da je postupak javne nabave netransparentan i dizajniran kako bi se što više podataka sakrilo. Stranicu je namijenila onima koji se bave javnom nabavom, novinarima, istraživačima i svima koje zanima kako država troši javni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo