već trebali krenuti u 'akciju' / Kako rezati proračun kad ministri ne žele dati iz svoje 'blagajne'?

U Vladi tvrde da imaju još godinu dana do izbora pa smišljaju kako će rezati proračun. No, unatoč najavama, rezači ministara financija očito još nisu započeli posao. A svi ministri na upit o uštedama kažu isto: "Ne mogu ja".

6.10.2014.
18:51
VOYO logo

Rezači ministra Lalovca već su trebali krenuti u akciju. Njihov je zadatak ići od jednog do drugog ministarstva i pronaći prostor za uštedu. Na suradnju je, čini se, spremna samo jedna ministrica.

"Sve one stvari bez kojih ćemo moći - mi ćemo se toga odreći", izjavila je ministrica graditeljstva AnkaMrakTaritaš.

Jer - kad se druge o uštedama pita - odgovor je uvijek isti.

"Ne, ne odlučno i decidirano kažem ne - mi ne možemo neke troškove smanjiti jer onda će nam za razvoj ostati ništa", dodaje ministar obrazovanja VedranMornar.

"Što se tiče mog ministarstva mi nemamo prevelikih mogućnost za uštede jer je većina proračuna zadana", kazao je ministar pomorstva SinišaHajdašDončić.

"Ja ne očekujem da će se proračunska sredstva dirati ministarstvu obrane imali smo sjednicu vijeća - nama sredstva ostaju...", stav je ministra obrane AnteKotromanovića.

No nekome se od 20 ministarstava rezati mora. Državna blagajna praznija za milijardu i pol do dvije mlrd zbog manjih prihoda - i još barem 600 milijuna većih rashoda zbog velikih poplava.

"MINISTAR JE DECIDIRANO rekao koja ministarstva imaju mogućnost uštede - to je pitanje zdravstva i školstva", dodaje Hajdaš Dončić.

Neslužbeno - ministra zdravlja još nitko nije tražio što i koliko da reže - isto je i u ministarstvu obrazovanja. Moguće je da to budu i plaće - koje je sam Lalovac spomenuo kao jedno od četiri područja uštede.

"Ja sam protiv toga - ali ako novaca ne bude - ako netko na višoj razini kaže da se mora", kaže Mornar.

Upravo se toga boje sindikati, kažu - učitelji su uvijek prvi na meti.

"Naravno da nas je strah rebalansa - kod Hrvata je rebalans drugo ime za smanjenje plaća pošto su plaće u osnovnim i srednjim školama najmanje imamo osobit razlog da budemo u strahu - svaki je rebalans bio smanjenje pa tako i sada", izjavio je ŽeljkoStipić, Sindikat Preporod.

Znat će se vrlo brzo - rebalans bi u Sabor mogao stići već za 10-ak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo