MOŽE BITI DRUGAČIJE / Kakve Vlada ima planove s državnim agencijama?

U jednima je prosjek bruto plaća oko 18.000 kuna, u drugima oko 16.000 kuna, no nigdje taj prosjek nije manji od 10.000 kuna. Ako želite i vi ovakvu plaću, pokušajte dobiti radno mjesto u jednoj od 44 državne agencije, koliko ih ima u Hrvatskoj. Kakve planove s njima ima Vlada i jesu li sve zaista potrebne?

27.3.2014.
18:53
VOYO logo

Ako tražite posao, možda baš danas imate sreće - državna agencija za legalizaciju nekretnina traži ravnatelja. To je samo jedan od oko 6.000 zaposlenih u 44 državne agencije, čiji broj i opseg godinama samo raste, a o njihovom djelovanju i poslovima se često ne zna dovoljno. U Vladi tvrde - rješavamo taj problem.

Do kraja godine predviđaju i ukidanje jednog dijela, iako još nema detalja što se ukida, i kolike su uštede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja ove godine će se provesti mnoge uštede, a to znači spajanje mnogih agencija, ukidanje nekih instituta koji nemaju uvjete za rad iz razloga što nemaju dovoljno stručnog kadra. Efekte svega toga ćemo vidjeti u proračunima za 2015. i 2016. godinu", izjavio je ministar financija Slavko Linić.

No pitanje je koliko Hrvatskoj zaista treba agencija, odnosno koliko su one učinkovite. Stručnjaci tvrde: u uspješnim državama velika ministarstva i velike agencije teško mogu postojati jedni kraj drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi osnivamo agencije, a paralelno zadržavamo ministarstva onako kako smo ih prije shvaćali, velika, glomazna, koja se bave svim i svačim. Zemlje koje su dosljedno provele agencijski model poput Švedske imaju mala ministarstva koja oblikuju politiku, a provedba toga se prepušta agencijama", objašnjava VedranĐulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Agencijama, u kojima se nerijetko nalaze stranački kadrovi. Donedavni vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za legalizaciju nekretnina je bivši savjetnik ministrice MrakTaritaš i stranački kolega iz HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranačka politika prečesto ima prste u agencijama, iako je vrlo jednostavan odgovor na pitanje - kako u sve to uvesti reda.

"Uvesti reda je vrlo izvedivo. Samo nedostaje jedan faktor, a to je famozna politička volja. Kada bi naše političke strukture krenule u ozbiljne reforme sigurno bi to mogle provesti, jer ako politika nešto želi provesti, to provede", uvjeren je Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi očito moglo biti - drugačije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo