KRIV ZA SMRT 304 PUTNIKA / Kapetan južnokorejskog trajekta osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Image
Foto: AP

Niži sud ranije je oslobodio Leeja Joon-seoka optužbe za ubojstvo osudivši ga za krajnji nemar i zanemarivanje dužnosti na 36 godina zatvora, javila je novinska agencija Yonhap. Tužitelji su se žalili u studenome na tu presudu nižeg suda

28.4.2015.
8:24
AP
VOYO logo

SEUL - Kapetan južnokorejskog trajekta, koji je potonuo u travnju 2014. pri čemu je poginulo više od 300 putnika, uglavnom djece, osuđen je u utorak na kaznu doživotnog zatvora po optužbi za ubojstvo nakon što je poništena ranija presuda za nemar, izvijestili su mediji.

Niži sud ranije je oslobodio Leeja Joon-seoka optužbe za ubojstvo osudivši ga za krajnji nemar i zanemarivanje dužnosti na 36 godina zatvora, javila je novinska agencija Yonhap. Tužitelji su se žalili u studenome na tu presudu nižeg suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leejevi odvjetnici također su uložili žalbu na težinu presude nižeg suda, ali je njihovu žalbu odbacio Visoki sud koji je udovoljio zahtjevu tužiteljstva.

Visoki sud je također poništio presudu za ubojstvo izrečenu glavnom inženjeru trajekta Sewola, kojega je niži sud osudio na 30 godina zatvora, i umjesto toga ga proglasio krivim za nemar i izrekao mu desetogodišnju kaznu zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lee je naredio putnicima trajekta, među kojima je bilo najviše učenika koji su se vraćali s izleta, da ostanu na brodu dok je on bio među prvim spašenim putnicima, navodi se u izvješću.

Trajekt sa 476 osoba, među kojima 325 učenika na školskom izletu, prevrnuo se i potonuo 16. travnja 2014. u vodama ispred južne obale Južne Koreje i pritom su poginule 304 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posada Sewola optužena je da je napustila brod i stotine putnika dok se brod prevrtao na stranu, a suđenje je počelo u lipnju prošle godine.

Samo 172 osobe s trajekta su spašene. Od 304 mrtva, 250 su bili učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lee se ispričao obiteljima žrtvama tijekom suđenja na nižem sudu i rekao je da nije namjeravao nikoga ubiti. Tužitelji su ustvrdili da je zanemarivanje dužnosti da evakuira putnike jednako ubojstvu.

Brojni odvjetnički uredi odbili su braniti kapetana Leeja te mu je na kraju dodijeljeno šest mladih odvjetnika po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo