KAKVI SU TO EUROPĆANI / Kaptol protiv sporazuma sa Slovenijom

Image

Kaptol pozvao hrvatsku Vladu da ne potpisuje sporazum sa Slovenijom ni "po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade".

31.10.2009.
13:52
VOYO logo

ZAGREB - Kaptol je u subotu pozvao hrvatsku Vladu da odustane od potpisivanja sporazuma sa Slovenijom ni "po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade". To stoji u javnom pismu Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferenciji, u kojem se naglašava i da hrvatska Vlada nema pravo ustupati, a Slovenija ne smije tražiti proširenje teritorijalnog mora na hrvatsko more, da bi Slovenija doprla do tzv. otvorenog mora, ali opet - hrvatskog mora".

Komisija HBK "smatra da se hrvatska strana trebala pred svijetom sustavno, djelatnije i energičnije suprotstaviti nepravdi slovenskih presizanja, jer ova ugrožavaju i pravdu i mir i pridonose destabilizaciji europskog jugoistoka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju i da se "sva neriješena pitanja razgraničenja među članicama EU rješavaju kao bilateralna, izvan institucija EU i to po međunarodnom pravu, najčešće pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Niti jedna država članica EU do sada nije ucjenjivala drugu državu-kandidata za EU ustupkom njezina državnog područja".

Komisija "Iustitia et pax" HBK izražava i žaljenje "da to ovog časa čini susjedna, tradicionalno prijateljska Slovenija", no ističe kako "hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo na to pristati, pa ni po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi zaključuju kako u slovenskim zahtjevima nije riječ o slobodi plovljenja ili o 'izlazu na otvoreno more', nego o teritorijalnim presizanjima i zbog toga je slovenska vlada od konca 2008. pa do ove jeseni blokirala Hrvatsku u njezinu napredovanje prema EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo