Predistraga / Karamarko: Perkovića se želi zaštititi od izručenja Njemačkoj

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Rok od 1. siječnja 2014. ili 15. srpnja, koji je tražio premijer Zoran Milanović, ima svoju logiku - da se uđe u promjenu Ustava kojim će se promovirati nezastarjevanje svih teških ubojstava kako bi se Perkovića moglo procesurati u Hrvatskoj, rekao je Karamarko.

28.10.2013.
17:21
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas u vezi informacije da je Državno odvjetništvo (DORH) pokrenulo predistragu kojom se želi utvrditi je li Josip Perković kao šef UDBE bio odgovoran za ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj, da je to "točka na i" plana kako zaštititi Perkovića od izručenja Njemačkoj.

"Ako je istina da je DORH pokrenuo predistragu, iako to još nije potvrđeno, to znači da je to 'točka na i' plana kako zaštititi Josipa Perkovića da ne bude izručen Njemačkoj, da se europski uhidbeni nalog na neki način derogira te da se Perkovića procesuira u Hrvatskoj", izjavio je Karamarko u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je to tako, to znači da rok od 1. siječnja 2014. ili 15. srpnja, koji je tražio premijer Zoran Milanović, ima svoju logiku - da se uđe u promjenu Ustava kojim će se promovirati nezastarjevanje svih teških ubojstava kako bi se Perkovića moglo procesurati u Hrvatskoj, rekao je Karamarko.

On smatra da to suđenje u Hrvatskoj neće biti pošteno, a problem vidi u negiranju europskog uhidbenog naloga jer je, po njemu, prvo trebalo Perkovića izručiti Njemačkoj, a onda razgovarati o promjeni Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obmanom i bacanjem prašine u oči" smatra izjave premijera Milanovića, ali i predsjednika Republike Ive Josipovića, da su svi zločini isti - i oni počinjeni do 1990. i oni poslije nje. Svi zločini nisu isti, kaže predsjednik HDZ-a, jer zločini do 1990. su počinjeni u organizaciji države i državnih službi.

"To su zločini koji su počinjeni po nalogu Saveza komunista Hrvatske i Jugoslavije, jer su u tim partijskim organizacijama postojale komisije koje su odlučivale o sudbinama ljudi i tko će biti ubijen", tvrdi Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su ubijeni hrvatski emigranti, koji su bili domoljubno raspoloženi i neprijateljski prema Jugoslaviji, bili žrtve državnog terora. Zato pri promjeni Ustava traže jasnu i preciznu formulaciju o nezastarjevanju teških zločina, jer svi zločini ne mogu biti isti.

Na upit o prvom uhićenju 93-godišnjeg Josipa Boljkovca zbog sumnje da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese, Karamarko je u vezi uhićenja koje je 2011. proveo kao tadašnji ministar unutrašnjih poslova, opovrgnuo tvrdnje da je to učinio zbog parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazalo se da je trebalo ići u takve aktivnosti, ali ne zato da bi se procesuiralo starca od 93 godine. Zato da kroz taj, i mnoge druge slučajeve koji nisu riješeni, pokažemo karakter komunističkog režima koji je nakon 8. svibnja 1945. do 1989. ubijao ljude. Ne samo Hrvatske, već i ljude drugih nacionalnosti", rekao je Karamarko.

Na pitanje hoće li korupcijska afera u HAC-u i HGK-u naštetiti HDZ-u, Karamarko je odgovorio kako je to pokušaj skretanja pozornosti s bitnih problema zemlje i nesposobnosti sadašnje Vlade. HDZ će stajati iza bivšeg ministra prometa i sadašnjeg potpredsjednika stranke Božidara Kalmete dok mu se ne dokaže krivnja, istaknuo je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo