NEMA VIŠE POPUSTA / Kazne stigle na naplatu: tisuće Slovenaca moraju podmiriti neplaćeno parkiranje na Jadranu

Image

Većinom se radi o malim pojedinačnim iznosima od pet do 15 eura, na što pojedini odvjetnici dodatno obračunavaju prekršiteljima od 50 do 100 eura svojih troškova

12.5.2015.
11:29
VOYO logo

LJUBLJANA - Mnogi slovenski turisti zadnjih mjeseci dobivaju pismene opomene s pozivom da podmire neplaćeno parkiranje u nekom od gradova na hrvatskoj obali, ali su u nedoumici trebaju li platiti i visoke posredničke troškove koje im pritom računaju slovenski odvjetnici koje su radi naplate potraživanja angažirali vlasnici parkirališta.

Slovenska televizija objavila je prilog u kojemu se tvrdi da je riječ o više tisuća takvih pismenih opomena kojima se zahtijeva podmirivanje zaboravljenog duga za parkiranje u hrvatskim ljetovalištima. Većinom se radi o malim pojedinačnim iznosima od pet do 15 eura, na što pojedini odvjetnici dodatno obračunavaju prekršiteljima od 50 do 100 eura svojih troškova i to, kako tvrde, zbog potrebnog prevođenja i proučavanja hrvatskih propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva se praksa čini problematičnom i slovenskom ministru pravosuđa GoranuKlemenčiču, koji ju je jednom prilikom i komentirao u jednoj parlamentarnoj raspravi. On je onima koji primaju opomene s nerealno visokim iznosima poručio da plate samo dug za parkiranje, ali ne i trošak odvjetničkog posredovanja. Kaže da on osobno ne bi platio visoke dodatne troškove koje ispostavljaju odvjetnici, jer oni znatno prelaze zakonom određene tarife za odvjetničke usluge.

Neki slovenski pravnici smatraju da bi odvjetničke troškove trebali podmiriti vlasnici parkirališta, a neki pak sumnjaju da bi oni koji se ogluše na pozive mogli završiti na sudu i da bi mogla biti provedena ovrha, kako zbog malih iznosa, tako i zbog toga jer mnogo takvih predmeta ide u zastaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo