postaju 'prijatelj majki' / KBC Rijeka od danas više ne naplaćuje prisutnost muževa pri porodu

U riječkom rodilištu od danas se prisutstvo muža na porođaju više ne naplaćuje, a KBC Rijeka uskoro bi mogla postati prva bolnica koja je takozvani - prijatelj majki. Odlučeno je tako nakon sastanka uprave bolnice s predstavnicima Ministarstva zdravlja i udruge Roda, koja je nedavno organizirala akciju 'Prekinimo šutnju'.

18.12.2014.
19:09
VOYO logo

Prvi trenuci djetetovog dolaska na svijet riječko rodilište očevima više neće naplaćivati.

''Nama je cilj osigurati da sve osobe imaju pratnju na porodu jer samim time imamo ujedno osobu koja je od povjerenja i samim tim će se rodilja znatno bolje osjećati'', objasnio je sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Herman Haller. 

Bolnica koja je prva u Hrvatskoj dobila titulu 'prijatelj djece' prisutstvo na porodu naplaćivala je 375 kuna. A od toga odustaje nakon sastanka s predstavnicama Udruge Roda koje su se javno žalile na uvjete u hrvatskim rodilištima.

''Ja također očekujem da će puno više žena imati pratnju na porodu i samim time se puno ugodnije i sigurnije osjećati'’, kaže Danijela Drandić iz Udruga 'Roda'.

Osniva se i radna skupina za osnivanje Rodilišta-prijatelja majki. Mijenjat će se i zakon kako bi primalje mogle samostalno obavljati porođaje.

''Primalja, koliko god je ona oformljena, nema još zakonskog uporišta za samostalno obavljanje svoje profesije i vođenje urednih poroda. Zbog toga bismo uputili dopis za promjenu zakonske regulative koja bi uključivala promjenu odgovornosti'', nastavlja Haller.

Prvi su ovo konkretni potezi nakon što su u Rodinoj akciji 'Prekinimo šutnju' majke iznijele potresna svjedočanstva iz hrvatskih rodlilšta. U siječnju u bolnice kreću inspekcije ministarstva zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osobitu pažnju ćemo posvetiti eventualnim primjedbama na postupanje i postojanju infomiranog pristanka jedne kvalitetne informacije za sve rodilje i pacijentice koje dolaze u ginekološke odjele’', rekao je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija. 

Poboljšanja u rodilištima, nadaju se u ministarsvu, očekuju se za šest mjeseci do godine dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo