ŽESTOK SPOR SE NASTAVLJA / Kinezi opet u japanskim vodama: 'Više ne možemo zatvarati oči!'

Image
Foto: AP

Tri broda su oko 8.30 sati po lokalnom vremenu ušla u vode oko otočja Senkakua koje nadzire Japan, a i Peking, koji ih zove Diaoyu, polaže na njih pravo.

12.1.2014.
9:40
AP
VOYO logo

TOKIO - Tri broda kineske obalne straže ušla su u nedjelju ujutro u vode oko otoka zbog kojih se Kina i Japan žestoko spore, što je prva povreda teritorijalnih voda ove godine, priopćila je japanska obalna straža.

Tri broda su oko 8.30 sati po lokalnom vremenu ušla u vode oko otočja Senkakua koje nadzire Japan, a i Peking, koji ih zove Diaoyu, polaže na njih pravo, dodaje obalna straža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodovi su se vratili nakon nepuna dva sata. Zadnji takav slučaj dogodio se 29. prosinca.

Tokio je odmah reagirao. Japanski ministar obrane ItsunoriOnodera rekao je da Japan "ne može zatvoriti oči na opetovane neovlaštene ulaske" kineskih brodova u njegove vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane moramo činiti diplomatske napore. No isto tako želimo odlučno braniti morsku i kopnenu granicu naše zemlje zahvaljujući suradnji samoobrambenih snaga (vojska) i obalne straže", rekao je.

Kinesko-japanski odnosi na najnižoj su razini zbog tog teritorijalnog spora u Istočnome kineskom moru. Japan je u rujnu 2012. nacionalizirao tri od pet većih otoka u spornom otočju što je u više kineskih gradova potaknulo sedmodnevne, gdjekad silovite, protujapanske prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otad Peking redovito šalje ophodnje obalne straže u teritorijalne vode tih otoka koji su 200 km sjeveroistočno od Tajvana i 400 km zapadno od Okinawe, što potiče bojazan od izgreda jer ondje patroliraju i japanski brodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo