BITKA ZA ISTRU / Klima se koalicija: Hoće li puknuti ljubav SDP-a i IDS-a?

Ponovno trzavice u vladajućoj koaliciji. Nakon što je sinoć Predsjedništvo SDP-a raspustilo istarski i pulski SDP, istarski župan izravno optužuje SDP da pokušava politički destabilizirati Istru, a sve zbog gradnje termoelektrane Plomin i koalicije s IDS-om.

8.11.2012.
18:46
VOYO logo

Politička ljubav SDP i IDS ponovno je na kušnji. Nakon što je sinoć vrh SDP-a u Zagrebu raspustio istarski i pulski SDP, istarski župan tvrdi kako je riječ o prvorazrednom političkom pitanju i pokušaju političke destabilizacije Istre.

"Vrh SDP najavljuje novu politiku prema Istri ne odgovara im stabilna i politički čvrsta Istra", kazao je Ivan Jakovčić.

IDS je, kaže Jakovčić, stalno pod pritiskom zbog gradnje termoelektrane Plomin 3, koju žele isključivo na plin. Njihov prijedlog da se raspiše referendum prihvatile su sve stranke u Županijskoj skupštini.

"Očito je to razbjesnilo SDP, meni je žao. Jer vjerujem da bi sve stranke trebale misliti o interesu građana, a većina želi termoelektranu, ali na plin", pojasnio je Jakovčić.

Vrh SDP-a o svemu šuti, no ne i  šef trećeg koalicijskog partnera - HNS-a.

"Idu lokalni izbori, normalno je da IDS na tome pokušava dobiti poene. Bit će onako kako struka kaže, što znači da Vlada ostaje vjerna projektu gradnje na ugljen a ne na plin", naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Radimir Čačić.

Plomin se na Iblerovom trgu sinoć navodno nije ni spominjao. Razlog raspuštanja je, tvrde, dugogodišnja  pasivnost istarskog SDP-a. No, u Istri pak vjeruju kako je razlog nešto drugo.

"To je koalicija s IDS-om kojom smo mi donijeli u skladu sa statutom", rekao je smijenjeni predsjednik SDP-a Pula, Denis Martinčić.

Prije dvanaest dana pulski SDP i IDS dogovorili su koaliciju za iduće lokalne izbore te kako će podržati IDS-ovog kandidata za gradonačelnika Borisa Miletića.

"Imamo potpisan sporazum i vjerujem da će se on ostvariti. Vjerujem da će razum prevladati, sigurno ljudi u Puli znaju bolje potrebe u Istri nego to znaju u Zagrebu", dodao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U vrhu SDP-a navodno su htjeli samostalno na izbore, a imali bi i svog kandidata - mladog saborskog zastupnika Peđu Grbina.

"Moramo vidjeti hoćemo li ostati u koaliciji, a  sada je stav da hoćemo. Pitanje hoću li ja biti kandidat ili ne, sada je toliko daleko da ne želim razmišljati", istaknuo je Grbin.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kajin: 'To je krah Jakovčićeve politike'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je kako tu nije riječ o destabilizaciji Istre, nego je to potvrda kraha Jakovčićeve politike.

"Sporazum o zajedničkom nastupu tih stranaka na lokalnim izborima je zapravo bio sporazum o podjeli fotelja u Puli. To nije sporazum s građanima jer on ne nosi nikakvu sinergiju, nego je to sporazum o foteljama", rekao je Kajin u izjavi za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako IDS-u ne treba potpisivanje nikakvih sporazuma, nego je pred tom strankom 'sudbonosna poruka' i promjena politike, a ne zaštita pojedinaca, kroz koju će se 'pružiti iste šanse i onima koji imaju članske iskaznice i onima koji su bez njih'.

"IDS je narodna stranka koja treba vratiti svoje ljude. Osobno ne mislim donositi nikakvu odluku bez starih članova poput Uljančića, Fola i Heraka", rekao je Kajin i dodao kako se 'županija ne može voditi kao kompanija ni samoposluživanje, niti kao kasa uzajamne pomoći'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Istra ne smije biti više prostor za špekulacije.

Po njegovim riječima, u tom slučaju nije riječ o destabilizaciji Istre, kako je to ocijenio Jakovčić, jer predsjednik SDP-a Zoran Milanović 'nije ništa učinio protiv Istre', nego je sinoćnom odlukom zapravo poručio kako 'na vlasti nije više ni Sanader ni Kosor te kako neće pristajati na politiku nagodbenjaštva i klijentelizm'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred vladajućima je da prežive još jednu trzavicu u koaliciji.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo