prije nego što mislimo / Klima uzvraća udarac: Europa će se smrzavati i gladovati!

Image

Globalne klimatske promjene, koje već i danas dobrano osjećamo na vlastitoj koži, izazvat će glad, destabilizaciju političkih poredaka te ratove, smatraju stručnjaci. Ako mislimo da ne možemo ništa učiniti za svoj planet, razmislimo još jednom jer ovakav scenarij nas očekuje za 20 godina ukoliko se čovječanstvo ne odluči radikalno promijeniti.

12.7.2012.
13:16
VOYO logo

Zbog izvanrednih klimatskih promjena mediji su sve više počeli pisati o ekologiji i očuvanju planeta. No, osim toga, pronašli su i studiju iz 2009. godine prema kojoj su moguće katastrofalne promjene vremena do 2020. godine, a koje će dovesti do uvođenja izvanrednih mjera, uključujući i vojne.

Riječ je o izvještaju iz 2009. godine Prognoza vremena: 2010-2020, koji su pripremili profesionalni futurolozi na zahtjev Ministarstva obrane SAD-a.

Prema tom dokumentu, u Europi su izgledni siromaštvo i rat radi vode. No, na cijelom planetu će se destabilizirati politički poretci, a nisu nemogući ni sukobi država koje posjeduju atomsko oružje.

Iako nam se možda trenutno čini kako nećemo doživjeti radikalne klimatske promijene, stručnjaci upozoravaju kako su one izgledne već za 10-ak godina. Štoviše, Zemlja upravo proživljava takve promjene.

Ekstremno hladne zime, pretjerano vruća ljeta, toplinski udari i poplave su samo neki od znakova kako nam se bliži katastrofa.

Stručnjaci Peter Schwartz i Douglas Randall naglašavaju kako su oceani počeli živjeti po nekim svojim pravilima. Europa, Azija i Sjeverna Amerika počet će se smrzavati, a u južnoj hemisferi će biti još toplije.

Ukoliko ljudska vrsta ne doživi ekspresno i radikalno prosvjetljenje, pitanje je koliko će desetljeća ljudska vrsta moći opstati na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo