došli do turske granice / Kobani pred padom: Džihadisti kontroliraju 40 posto grada

Image
Foto: AP

Tri tjedna nakon početka ofenzive na taj strateški kurdski grad na sjeveru Sirije, džihadisti su ne sjevernom rubu Kobanea od Turske granice udaljeni tek oko kilometra, a njihovo napredovanje nisu uspjeli zaustaviti ni osobito omesti zračni napadi koalicije na čelu sa SAD-om.

10.10.2014.
20:32
AP
VOYO logo

Džihadisti Islamske države zauzeli su u petak glavni stožer kurdskih branitelja u Kobaneu i sad pod kontrolom imaju oko 40 posto toga grada te su se približili granici s Turskom, objavile su agencije.

Tri tjedna nakon početka ofenzive na taj strateški kurdski grad na sjeveru Sirije, džihadisti su ne sjevernom rubu Kobanea od Turske granice udaljeni tek oko kilometra, a njihovo napredovanje nisu uspjeli zaustaviti ni osobito omesti zračni napadi koalicije na čelu sa SAD-om. Američka vojska u petak je priopćila da je u protekla dva dana izvela devet zračnih napada u Siriji, od kojih sedam na položaje IS-a kod Kobanea - dva na poligone za obuku, dva na male postrojbe IS-a, dva na vozila i jedan tenk i jedan sjeveroistočno od grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preuzeli su nadzor nad "sigurnosnim kvadrantom", u kojem je vojni kompleks Postrojbi za zaštitu naroda (YPG, glavne kurdske vojne snage), sjedište lokalne samouprave i baza Asajeha (kurdske snage sigurnosti)", propćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Informaciju o tome da je pod kontrolom džihadista 40 posto Kobanea u Londonu je iznio i zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tony Blinken.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Ne znam što će se dogoditi jer tamo nema kopnenih snaga, a samo zračnim napadima bit će teško spriječiti IS da eventualno zauzme grad", rekao je u izjavi za novinare, dodavši da "u Iraku svaki dan ima još Kobanea, a ima ih i u Siriji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džihadisti Kobane napadaju s tri strane, a posljednjih dana pribjegli su varci kako bi zbunili koalicijske zrakoplove, jer se više ne kreću u konvojima, streljivo prebacuju motociklima i koriste se civilnim automobilima na koje stavljaju kurdske zastave.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan De Mistura iz Ženeve je pozvao Tursku da "dopusti dragovoljcima ulazak u grad kako bi se priključili braniteljima", jer Ankara zasad ne dopušta izbjeglicama iz Sirije koji su na njezinom teritoriju povratak preko granice. De Mistura, koji je izrazio bojazan da će se u Kobaneu dogoditi "pokolj" nalik na onaj u Srebrenici, ukazao je na činjenicu da će IS, ako zauzmu grad, steći kontrolu nad 400 od ukupno 900 kilometara granice između Turske i Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijski Kurdi, pak, od Turske traže samo da otvori granicu da bi im se dopremilo oružje, jer ono kojim raspolažu u Kobaneu je premalo i preslabo za ozbiljniji otpor teško naoružanim džihadistima.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Turska je i pod pritiskom SAD, koje traže da se aktivnije uključi u borbu protiv Islamske države pa je pristala poduprijeti obučavanje i opremanje pripadnika umjerene sirijske oporbe, zbog čega će, kako je u petak priopćio State Department, idućeg tjedna ekipa američkih vojnih stručnjaka posjetiti Ankaru kako bi se taj projekt pobliže razradio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska je pristala dati potporu naporima za obuku i opremanje umjerene sirijske oporbe", rekla je glasnogovornica Marie Harf, pojasnivši da će idući tjedan u Tursku otputovati dva visoka dužnosnika američkog ministarstva obrane.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo