NAJTEŽA NA PLANETU / Kod Rijeke snimio ribu gorostasa

Riječ je o velikom bucnju, najtežoj ribi koštunjači na svijetu, koja može težiti čak dvije tone. Sa svog ju je balkona slučajno primijetio i odmah snimio ravnatelj riječkog Prirodoslovnog muzeja.

31.8.2010.
13:54
VOYO logo

RIJEKA - Ravnatelj riječkog Prirodoslovnog muzeja Marin Kirinčić u nedjelju je s balkona svoje kuće na početku Pećina u morskom plićaku primijetio nešto zbog čega je odmah uzeo kameru.

Vidio je kako iznad površine strši peraja za koju je odmah zaključio da pripada velikom bucnju, ribi koju nazivaju pravom morskom grdosijom i koja se vrlo rijetko nađe u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki bucanj je najteža riba koštunjača na planetu, može narasti do četiri metra i težiti čak dvije tone, a koliko je rijetka u Jadranu, toliko je još rjeđa u plićaku. Nalikuje ribljoj glavi bez trupa, na koju je samo nataknut rep.

Kada je Kirinčić zaronio, shvatio je da je riječ o manjem primjerku, dugom oko metar i teškom možda stotinjak kilograma. Pretpostavlja da je u plićak došao kako bi namamio ptice da mu s kože (bucanj nema ljusku), vrlo vjerojatno obrasle raznim nametnicima, potamane štetočine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimku iznimno rijetke ribe pogledajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo