PORAZAN ODAZIV / Koliko su kandidatima za Europarlament važna gej prava?

Lezbijska grupa Kontra pozvala je sve kandidate za Europarlament da potpišu izjavu kojom prisežu da će se u Strasbourgu zalagati za prava LGBT osoba. Odaziv je bio - porazan.

23.4.2014.
19:02
VOYO logo

Od ukupno 25 listi kandidata za euroizbore, samo se četiri, čini se, planiraju zalagati za gej prava. HNS i SDP, ORaH, Laburisti i Snaga Roma. Ostali se pozivu nisu odazvali.

"Ja sam se odmah odazvao jer treba podržati njihove zahtjeve koji su seksualno ugroženi i njihova ljudska prava", izjavio je NazifMemedi iz Snage Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvani su da potpišu takozvanu come out izjavu - da će se zalagati za jednakost LGBT osoba i protiv diskriminacije.

"Smatramo da je loše da se neke stranke nisu odazvale, a koje su to mogle, koje se nažalost ne zalažu niti kroz nacionalni parlament", rekla je SanjaJuras iz udruge Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, odazvali su se DamirHršak, prvi deklarirani gej političar u Hrvatskoj i ORaH koji također na listi ima gej osobu.

"Normalno je i prirodno da se stranka uvijek zalaže za zaštitu svakog tko je na bilo koji način ugrožen", rekao je Hršak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovi gej populacije, koja čini između 5 i 10 posto, većinu kandidata očito ne zanima. Ili su procijenili da su im važniji neki drugi glasovi.

"Očito se boje gubitka glasova na onom drugom dijelu biračkog tijela", smatra HNS-ovac JozoRadoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političari se ne vole izlagati u smislu zastupanja ovakvih prava jer se boje reakcije glavne struje društva", rekla je MirelaHoly.

Nije tako - poručuju kandidati okupljeni oko Nacionalnog foruma - nisu dobili poziv, a i oni su, kažu- pro gej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam dobio ni vidio poziv, a Nacionalni forum i naši koalicijski partneri podržavaju prava LGBT zajednice", rekao je NikicaGabrić.

"Pa i papa Franjo podržava homoseksualne zajednice. Mi nemamo toliko problema s homoseksualcima koliko s pederima iz nekih stranaka koji postavljaju ta pitanja", rekao je DarinkoKosor iz HSLS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u, čiji su zastupnici u Europarlamentu već glasali protiv izvješća protiv homofobije, kažu:

"Naravno da možete biti sigurni da ćemo se zalagati za manjinska prava, uvijek u skladu s narodnjačkim i demokršćanskim načelima", rekla je DubravkaŠuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj o ovoj temi mnogi i dalje razgovaju oprezno. Dok u Europarlamentu sjedi nizozemski zastupnik demokršćanin, homoseksualac.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo