izvješće halmed-a / Koliko života su lijekovi i nuspojave odnijeli prošle godine?

Image
Foto: RTL

U čak 36 smrtnih slučajeva u 2012. godini posumnjalo se da je smrt nastala kao posljedica nuspojave lijeka.

18.3.2013.
9:41
RTL
VOYO logo

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je Izvješće o nuspojavama lijekova u 2012. godini.

U čak 36 smrtnih slučajeva u 2012. godini posumnjalo se da je smrt nastala kao posljedica nuspojave lijeka. Za dva slučaja se kasnije utvrdilo kako se ipak radilo o suicidu, a u jednom je bila riječ o fatalnoj reakciji preosjetljivosti na lijek.

U 19 se slučajeva nakon istrage zaključilo da je lijek mogao pridonijeti smrtnom ishodu, a u 12 da to najvjerojatnije nije slučaj. U sedam slučajeva, naime, smatra se da povezanost nije vjerojatna, a u pet je slučajeva isključena svaka veza nuspojave i smrti pacijenta.

Broj smrtnih slučajeva dovedenih u vezu s nuspojavama lijeka bio je trostruko veći nego godinu ranije, a broj hospitalizacija povezanih s ozbiljnim nuspojavama lijeka povećao se s 200 na 300, piše Novi list.

U 2012. godini HALMED-u je podneseno ukupno 1.923 prijava sumnji na nuspojave, za šest posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog broja, 94 prijave su iz kliničkih ili postmarketinških ispitivanja, a 1.784 prijave podnijeli su zdravstveni radnici, pacijenti ili farmaceuti.

Među pacijentima koji su imali nuspojave prednjačile su žene, u dvostruko većoj mjeri od muškaraca.

Hrvatska se, s oko 500 prijava na milijun stanovnika, u 2012. smjestila na visokom 16. mjestu od 110 zemalja svijeta koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike