čimbenici promjena / Kolinda Grabar-Kitarović s Hillary Clinton o pravima žena

Image
Foto: AP

Kolinda Grabar Kitarović svog posljednjeg dana boravka u New Yorku susrela se s bivšom državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton

9.3.2015.
22:49
AP
VOYO logo

Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je to rekla u govoru na svečanosti službene objave izvješća jednogodišnje inicijative No Ceilings: Full Participation Project, koju su potaknule zaklade Billa, Hillary i Chelsea Clinton te Billa i Melinde Gates. Na višesatnom skupu razgovaralo se o stanju u kojem se žene nalaze u svijetu u cijelom nizu područja - od zdravstva i obrazovanja do gospodarstva i politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mnogim mjestima na svijetu nije se dobro roditi kao žena kad su u pitanju mir i sigurnost, jer život žene vrijedi manje i od života koze", rekla je hrvatska predsjednica, istaknuvši kako ljudi u Hrvatskoj iz osobnog iskustva znaju kako rat može utjecati na žene, među kojima su mnoge bile žrtve zlostavljanja, mučenja, ponižavanja i silovanja.

"Smatram da stalno moramo upozoravati na to da se seksualno nasilje ne smije tolerirati i da moramo učiniti više kako bismo taj zločin spriječili tijekom oružanih sukoba", rekla je hrvatska predsjednica, dobivši nakon tih riječi veliki pljesak nazočnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je naglasila kako se žene se prečesto promatra samo kao žrtve ratnog sukoba, iako one imaju golem potencijal u procesu obnove mira.

"Žene bi morale biti čimbenici promjena, morale bi biti uključene ne samo u pregovore, već i u proces pomirenja. To se može postići uključivanjem većeg broja žena u misije očuvanja mira, u pregovaračke procese o miru, u političke i građanske inicijative i, prije svega, promicanjem obrazovanja i žena i muškaraca kao ključnog sredstva za ostvarenje tih ciljeva", rekla je predsjednica Grabar Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi mir i sugurnost bili održivi u područjima u kojima se ratovalo, ženama treba dati moć, njihov glas se mora čuti i njihovo sudjelovanje u mirovnom procesu mora se zajamčiti - to je ključ uspjeha", ustvrdila je, napomenuvši da, iako se uloga žena u mirovnim misijama sve više cijeni, one su i dalje podzastupljene u mirovnim procesima i da se stoga moraju nastaviti napori u borbi protiv diskriminacije, za jednaka prava i mogućnosti za žene diljem svijeta.

No Ceilings: Full Participation Project je projekt koji za cilj ima poticanje i promicanje punog sudjelovanja žena i djevojaka diljem svijeta jer, kako ističu njegovi pokretači, "ukorijenjeni stereotipi i zapreke diljem svijeta čak i danas onemogućuju ženama jednak pristup, sudjelovanje i naknadu kakve imaju muškarci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt No Ceilings okuplja partnere iz cijelog svijeta kako bi se, na temelju dostupnih podataka, izradila procjena o napretku koji su ostvarile žene u posljednjih dvadesetak godina, od Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama, održane 1995. u Pekingu i izazovima koje još treba prevladati kako bi se ženama omogućila potpuna ravnopravnost u 21. stoljeću.

Skupom u New Yorku, koji je vremenski koincidirao s početkom 59. sjednice Povjerenstva UN o statusu žena, moderirale su Hillary i Chelsea Clinton i Melinda Gates, a među dvadesetak sudionika bile su i dvije državne poglavarice - uz Kolindu Grabar Kitarović, pozivu se odazvala i predsjednica Republike Liberije Ellen Johnson Sirleaf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo