Zdrav život Bobe Đuderije / ECDC objavija da je cila Hrvatska u crvenom. Ma ko im je samo dopustija uvid u naše tekuće račune?!?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dopušteno prekoračenje zvuči dobro, ka i zdrava hrana. K vragu, pa lipo to zvuči – "dopušteno" prekoračenje. Ko ne bi prekoračija, aj recite...

10.9.2021.
10:20
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Odlučila san vodit zdrav život i zdravo se hranit ali nisan odabrala dobar tajming jer je zadnjih miseci većina zdravih proizvoda povučena sa polica zbog nezdravih sastojaka.

Pa su tako povučeni, prinosin iz medija, redom: ulje konoplje, nekoliko pakiranja vitamina, minerala i elektrolita u tabletama, krafne jednog francuskog proizvođača, veganski mozzarela štapići, nekoliko vrsta sladoleda, krekeri sa sjemenkama sezama i karamelizirani orašasti plodovi koji sadrže sezam, vrhnje za kuhanje i krema od soje, zdravi dodaci prehrani i tablete (u njima ima aluminija, na primjer), pa bučine koštice koje nose oznaku ekološkog proizvoda (u njima ima pesticida dieldrina), pa kurkuma (zbog 2-klor etanola), pa prerađena hrana za djecu na bazi sedam vrsta žitarica, a također i neki tanjuri i šalice za djecu, pa pureće mljeveno meso i ćevapi zbog salmonele, a zadnje o čemu su nas izvolili obavijestiti je da se povlače i neke sorte flaširane vode zbog ko zna čega u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako neki dan stojin ja isprid police u dućanu zdrave hrane i proučavan veganske orašoidne pahuljice s kurkumom začinjenom sezamom i kremom od šafrana i soje s dodatkom bučinih krafni od mozzarele prožete čia sjemenkama prošaranih tofu mrvicama pomiješanih s proteinskim bulgur seitanom obogaćenog organskim ayurveda gluten free zobenim humus pudingom, i mozgan bi li kupila tu zdravu kompoziciju ili ne. Sve šta ne valjda povučeno je sa polica, a ovo je još na polici pa je možda to zdrava zdrava hrana a ne nezdrava zdrava hrana.

Image
Kolumna Bobe Đuderije /

Komentar sramotne prakse: Za turizam nije dovoljno posjedovati luksuzni apartman. Treba imat i malo duše

Image
Kolumna Bobe Đuderije /

Komentar sramotne prakse: Za turizam nije dovoljno posjedovati luksuzni apartman. Treba imat i malo duše

A opet, mediji su ovih dana jovo-nanovo zauzeti s povećanim brojem zaraženih od korone, zdrava hrana im je sad zadnja na pameti, i ko zna, možda je i ovo šta je ostalo na polici već tribalo bit povučeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pune onog đavla, kako se zove...

Kakve san sriće, čim to donesen doma i konzumiran, na nekom portalu će objavit da su moje veganske orašoidne pahuljice s kurkumom začinjenom sezamom i kremom od šafrana i soje s dodatkom bučinih krafni od mozzarele prožete čia sjemenkama prošaranih tofu mrvicama pomiješanih s proteinskim bulgur seitanom obogaćenog organskim ayurveda gluten free zobenim humus pudingom bile u stvari pune aluminija, pesticida, salmonela i onoga đavla kako se zove, aha, 2-klor etanola. 

A i intrigantno je kako to s tim povlačenjima proizvoda funkcionira. Narod se prvo naguca svakakvih "zdravih" čudesa, a onda nakon otprilike dovoljno vrimena da svi od toga riknemo, odgovorni brižno jave medijima a mediji nama da bi bilo recimo bolje da smo gucali nešto nezdravo, čisto zdravlja radi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ovi zaduženi za sigurnost i svekoliku dobrobit svojih građana skuže da je zdrava hrana začinjena nezdravim sastojcima, eto tebe na Lovrincu, sit, zdrav i mrtav. 

I tako san se našla u problemu. Prakticiranje zdravog života i inače nije lako, znamo to svi. Kaže se da su za zdrav život potribna neka odricanja, ali niko nam nije reka da ćemo se, da bi zdravo živili, morat odreć i zdravlja. To su ti životni paradoksi, a kad smo već kod para, ovo s nezdravom zdravom hranom me podsjeća na onu priču o dopuštenim i prešutnim prekoračenjima na tekućim računima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešutno nije dobro

Ista stvar – dopušteno prekoračenje zvuči dobro, ka i zdrava hrana. K vragu, pa lipo to zvuči – "dopušteno" prekoračenje. Ko ne bi prekoračija, aj recite. Zaletiš se, konzumiraš, i još malo konzumiraš, i još malo, i još malo a onda skužiš da si uletija u nešto prešutno, a to prešutno nije dobro, mada su se svi ponašali ka da u stvari je dobro, i eto tebe u dugovima do grla, a mediji javljaju da se, ka i oni navodno zdravi proizvodi, i prešutna prekoračenja povlače sa polica a ti se moj brajo misli kako ćeš se sad iz svega toga izvuć. 

Dobro, sad će neki reć da smo sami krivi šta smo uopće posezali za prekoračenjima, je, uvik smo sami krivi. Ali kad se sitiš da u deveti misec triba obuć i opremit školskim priborom u prosjeku najmanje dvoje školaraca, a ti jedva platija režije, dašta ćeš nego prekoračit iako ćete i ti i bračni partner prešutno znat da vam je odnija vrag sriću onog momenta kad ste nogom zakoračili u banku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nego da se vratin na zdravi život. Evo nakon skoro dvi godine one prokletinje od korone, po dućanima je sad još i sve poskupilo. Kažu da je ulje dostiglo duplu cijenu u odnosu na prošlu godinu, da je i cijena kruva otišla u nebesa a i mliko i sve ostale, elementarne prehrambene namirnice. 

Posljedično, imamo sljedeću situaciju: obična hrana je postala skupa ka i zdrava hrana, a zdrava hrana je postala nezdrava ka i obična hrana. Ukratko, kupova ti zdravu ili običnu hranu, plaćat ćeš je jednako. Također, pošto je većina zdrave hrane svako malo nezdrava, bit ćeš istoga zdravlja ka i oni šta jedu običnu hranu. Mislin da bi Plenki triba ovi model predstavit Europskoj zajednici i pokazat kako se i u kapitalizmu, bez doslovno ikakvog truda i velike pameti, može ostvarit klasna jednakost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad smo već kod Europe, eno oni neki ECDC objavija da je cila Hrvatska u crvenom. Ma ko im je samo dopustija uvid u naše tekuće račune, mislin da se tu ozbiljno prikršilo oni zakon o zaštiti osobnih podataka.

A kad smo već kod podataka, tribalo bi poručit popisivačima stanovništva da malo požure s tim popisivanjem, dok još imaju šta, i koga popisivat. Dok ministri i svekolika vlada na sve strane trijumfalno objavljuju rezultate turističke sezone i tvrde kako ćemo se oporavit dok si reka keks, pučanstvo je, dok si reka akonemakruhanekajedukolače, potonilo još dublje. Kako smo krenili u jesen, crno, a i crveno nam se piše. Spasit nas može jedino da se kod vladajućih iznebuha probudi sposobnost empatije oliti suosjećanja s vlastitim narodom, ali nešto san daprostite skeptična. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su ta gospoda u pitanju, suosjećanje spada među one stvari koje su odavno povučene sa polica.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču