Dunja Mazzocco Drvar / Ovo sigurno niste znali o jednoj od najpopularnijih božićnih pjesama, možda je baš ona uklela bijeli Božić?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Napisana je u Los Angelesu u srpnju 1945. godine, za vrijeme jednog od žešćih toplinskih valova

25.12.2020.
11:21
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Badnja večer protekla je i opet uz trulu južinu, na moru je jugo udaralo i do 70 kilometara na sat, na kopnu se uz desetak Celzija izlila i prilično žestoka kiša. Božićnu atmosferu morali smo si sami stvoriti lampicama na boru, čarapama na snjegoviće ili puloverima s jelenjim ušima, bakalarom, oslićem i sličnim bakanalijima i, naravno, prigodnom glazbom.

"All I want for Christmas" svodi se manje-više na cjepivo i plaću, "Driving home for Christmas" također je reducirano, a nije baš ni razumno, "Last Christmas" može vas vam još dodatno pojačati svijest o tome da se ovaj Božić u mnogočemu razlikuje od prošlih, a ako vaš "Santa baby" koristi neku od poštanskih ili dostavnih službi ni ta vam pjesma najvjerojatnije nije baš dobro legla…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste posegnuli za nekim mixom na internetskim glazbenim servisima, u nekom trenutku zasvirala vam je sigurno i dobro poznata "Let it snow, let it snow, let it snow" i to najvjerojatnije u izvedbi šarmantnog Deana Martina koja na Youtubeu ima čak 137 milijuna pregleda. Pjesmuljak se nalazi na nebrojenim Božićnim playlistama, nerijetko na njihovom samom vrhu. Verzija koju izvodi Frank Sinatra izvedena je više od 7 milijuna puta. Na najpopularnijoj Božićnoj playlisti na platformi Spotify ta se izvedba nalazi na 27. mjestu dok je na visokom devetom varijanta koju, uz glazbenu podlogu Norveškog radio orkestra pjeva Kurt Nilsen. Na Deezeru je na petom mjestu liste s najvećim Božićnim hitovima.

U pjesmi se ne spominje Božić, a nije čak ni zimska

U svakom slučaju, ako ste pjesmu pažljivo slušali sigurno ste primijetili da se u njoj uopće ne spominje Božić. Ali, možda niste znali da jedna od najizvođenijih blagdanskih pjesama čak nije ni zimska!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, napisana je u Los Angelesu u srpnju 1945. godine, za vrijeme jednog od žešćih toplinskih valova u prvoj polovini prošlog stoljeća. Temperatura je tada dosegnula 33,3 °C što se u pedesetogodišnjoj povijesti mjerenja u Kaliforniji dogodilo svega pet puta. Pišući ove kul stihove autori Cahn i Styne prizivali su sjećanja na zime iz svoje mladosti. Sammy Cahn poživio je do 1993., a sudeći po meteorološkim podacima svojeg snježnog teksta sjetio se za vrijeme ljetnih vrućina još desetak puta. Ljeta su sve žešća, u ovom stoljeću Los Angeles takve vrućine ima u pravilu svake druge godine, baš kao i veći dio Hrvatske.

Danas, na Božić, na našem se kopnu mjeri oko 6 Celzijevih stupnjeva. Na Zavižanu pada snijeg, uskoro će početi u cijelom Gorskom kotaru i Lici, a zalepršat će simbolično i u nekim nizinama. Budući da nam žestoki toplinski valovi ne ginu, i to ne samo u srpnjima, a da bismo se imali čega sjećati, neka pada, neka pada, neka pada…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo