europljani iz kamenog doba / Konačno potvrđeno tko je prvi naselio Ameriku

Image

Znanstvenici su jednom zauvijek potvrdili tezu kako su prvi stanovnici Sjeverne Amerike bili Europljani, ali oni iz kamenog doba. Do tog otkrića ih je doveo pronalazak niza alata starih između 19.000 i 26.000 godina, kakav se koristio s obje strane 'bare'.

29.2.2012.
9:07
VOYO logo

Arheolozi su na sjeveroistočnoj obali Amerike otkrili niz kamenih alata starih između 19.000 i 26.000 godina i jako sličnih alatima koji su se pravili na području Europe, piše britanski Daily Telegraph.

Prijašnja otkrića su se bavila samo nalazima starim do 15.000 godina i zato su mnogi znanstvenici dovodili u pitanje hipotezu da je čovjek u vrijeme kamenog doba uspio migrirati u Sjevernu Ameriku.

Međutim, zapanjujuća sličnost načina na koji je izrađen primitivan alat pronađen na američkom tlu s onim iz istog razdoblja u Europi sada pokazuje da je do te migracije ipak došlo.

Dodatnu težinu takvim tvrdnjama daje svježa analiza kamenog noža pronađenog 1971. godine koja pokazuje do je on napravljen - od kremena iz Francuske.

Profesori Dennis Standford iz Smithsonian instituta u Washingtona i Bruce Bradley sa Sveučilišta Exeter vjeruju da su "Europljani" kamenog doba u Sjevernu Ameriku došli preko zaleđenog Atlantskog oceana.

Znanstvenici vjeruju da su im tijekom skoro 2.500 kilometara dugog puta kao hrana mogli služiti tuljani, pingvini i ptice, životinje koje su tada živjele na tom ledenom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo