Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prosvjedi diljem zemlje

Kontroverzni Bugarin odbio funkciju šefa Državne agencije za sigurnost

Kontroverzni bugarski zastupnik Deljan Peevski odbio je u subotu funkciju novog šefa bugarske Državne agencije za nacionalnu sigurnost (DANS) koju je u petak potvrdio parlament, izazvavši burne reakcije i zaprepaštenje u zemlji.

Image
Foto: rnews.ro
RTL/Hina/ 15.6.2013. u 19:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Spreman sam prihvatiti odluku parlamenta kojim bi se poništilo moje imenovanje", rekao je u pismu upućenom bugarskim medijima.

Parlament je u petak potvrdio imenovanje Peevskog (32), osobe bez ikakvog iskustva u sigurnosnim službama, na prijedlog premijera Plamena Orešarskog u samo četvrt sata i bez rasprave. Predsjednik Rosen Plevnelijev je prosvjedovao i izjavio da je njegovo provjerenje u vladu iscrpljeno, te zatražio od parlamenta da hitno opozove odluku o imenovanju.

I nekoliko europskih zastupnika također je izrazilo iznenađenje tim imenovanjem. Dvanaestak organizacija, među kojima i neke nevladine, potpisale su u subotu tekst kojim traže od parlamenta da odustane od imenovanja Deljana Peevskog na čelo Državne agencije za nacionalnu sigurnost.

Izbor kontroverznog medijskog mogula u petak je potaknulo masovne prosvjede u nekoliko bugarskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Peevski je parlamentarni zastupnik iz redova etnički turske stranke Pokreta za prava i slobode, članice vladajuće socijalističke koalicije premijera Plamena Orešarskog, i preko svoje obitelji upravlja mrežom nacionalnih dnevnih novina i televizijskih postaja. Njegov dolazak na čelo sigurnosne službe prosvjednici smatraju eklatantnim primjerom sukoba interesa.

RTL/Hina/ 15.6.2013. u 19:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
na domu kulture

Djevojka u Slavonskom Brodu zapalila hrvatsku zastavu. Dobila kaznenu prijavu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba