Koliko će još izdržati? / 1711 hospitaliziranih zbog covida: Novinari pitali Beroša prijeti li slom zdravstva na što liječnici danima alarmiraju

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

'Sustav ne postoji kad pacijenti oboljeli od covida-19 satima čekaju prijem u bolnički odjel jer nema slobodnih mjesta', još prošlog tjedna objavio je HUBOL

5.11.2021.
12:58
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, na kojoj su glavna tema bile nove mjere, u prvom redu covid potvrde, ministra zdravstva Vilija Beroša praktično se nije čulo.

Sve dok mu pred kraj nije stiglo pitanje novinara: Koliko još može izdržati bolnički i zdravstveni sustav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer smo cijeli dan o tome razgovarali", kazao je Beroš:

"U ovom trenutku je broj hospitaliziranih 1711… U proteklim valovima smo imali daleko veće brojeve hospitaliziranih. Recimo, 20. 12. (2021.) imali smo 2998 hospitaliziranih. Prema tome, u ovom trenutku nije riječ o tome da je zdravstveni sustav preopterećen. Međutim, sve ovo što činimo, činimo da ne preopteretimo zdravstveni sustav."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jako loše /

Mediji diljem Europe prenose: Bolnice u Hrvatskoj su pretrpane, prijeti kolaps zdravstva zbog korone

Image
Jako loše /

Mediji diljem Europe prenose: Bolnice u Hrvatskoj su pretrpane, prijeti kolaps zdravstva zbog korone

"Cijena za necijepljenje previsoka je. Plaćamo je ljudskim životima, plaćamo je opterećenjem zdravstvenog sustava, do kojega nije trebalo doći, jer smo još proljetos govorili da nas čeka teška jesen. Isto tako, plaćamo to zdravstvenim troškovima, jer su neposredni troškovi covid krize četiri milijarde kuna", dodao je.

Ovakvo pitanje ministru zdravstva nije palo s neba. Još prije skoro tjedan dana Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) alarmirala je javnost u Hrvatskoj da je "zdravstveni sustav pred slomom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to u danu u kojem je oboljelih od covida na bolničkom liječenju bilo 1418, odnosno čak 300 manje nego danas, od toga 170 na aparatima za strojno disanje, odnosno čak 61 manje nego danas, a sedmodnevna incidencija, premda već tad u snažnom kontinuiranom pogoršanju tijekom prethodna dva tjedna, bila je debelo ispod sadašnje.

"Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava covid-19 epidemiju, pred našim očima nestaje", naveli su liječnici tada u priopćenju koje je obišlo Europu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav ne postoji kad pacijenti oboljeli od covida-19 bolesti satima čekaju prijem u bolnički odjel jer nema slobodnih mjesta. Sustav ne postoji kad nemamo dovoljno anesteziologa, infektologa, internista koji znaju liječiti ljude kojima su uništena pluća. Sustav ne postoji kad trebate vezu da što prije dođete do kreveta koji je opskrbljen kisikom."

Na toj istoj konferenciji Stožera ministar Davor Božinović i šef HZJZ-a Krunoslav Capak na pitanje novinara čemu prvo uvođenje obavezne covid potvrde za javne i državne namještenike, a ne i za ugostiteljstvo. Na to je Capak odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo isključili tu mogućnost. Prati ćemo i dalje i odlučit ćemo koga će sve obuhvatiti mjere koje ćemo donijeti 15. studenog."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo