borba protiv koronavirusa / Analiziramo u čemu su pogriješili: Zašto u Italiji i Španjolskoj od korone umire čak 10% zaraženih?

To je pitanje koje u ovom trenutku zanima cijeli svijet

31.3.2020.
22:39
VOYO logo

Zašto iz Italije i Španjolske svaki dan stižu izvještaji o 800- 900 mrtvih? Zašto tamo umire 10% zaraženih pacijenata, a u Njemačkoj 1%? To je pitanje koje u ovom trenutku zanima cijeli svijet. Jasno je da se pogodilo nekoliko faktora.

Na području Milana primjerice - na kilometru kvadratnom živi 2000 ljudi, što je najgušće naseljeno stanovništo u Europi, još k tome i iznimno staro stanovništvo, opet među najstarijima na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što im se virus raširio po bolnicama, među liječnicima i pacijentima, a da to nisu znali, problem je što karantenu nisu shvatili ozbiljno, problem je i što je i talijanima i španjolcima normalno grljenje i ljubljenje i vrlo blizak kontakt.

Već tjednima svjedočimo najgorim prizorima iz Italije. Broj zaraženih prešao je 100 tisuća, broj umrlih 11 tisuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo najbolje što možemo, ali ne znamo je li dovoljno."

"Ovo je ogromno opterećenje za bilo koji zdravstveni sustav."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnu statistiku bilježi i Španjolska. Gotovo 100 tisuća zaraženih, više od osam tisuća umrlih. 

"Talijanska vlada donijela je o izvanrednom stanju zbog korone još 31.siječnja. Ali tek koncem veljače donesene su odluke o zatvaranju pojedinih pokrajina, da bi 11.ožujka bila uvedena odluka o potpunoj karanteni. U međuvremenu mnoge su zaražene osobe mogle ulaziti i izlaziti iz Italije", kaže dopisnik iz Italije Silvije Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan razlog je i gusta naseljenost zemlje, ali i činjenica da obje mediteranske države, osim opuštenog načina života veže i veliki postotak starog stanovništva. 

"Korona virus osim što napada ljude u podmakloj dobi, napada i one koji imaju još jednu patologiju i zbog toga je jako veliki broj osoba u Italiji umrlo", dodaje Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je još uvijek poprilično ispod ostalih

A upravo starost nacije kao i sprječavanje ulaska virusa u zdravstveni sustav igraju veliku ulogu u borbi s virusom. Zemlja koja se s koronom dobro nosi je Njemačka. 

Dok se po broju zaraženih nalazi u samom vrhu zemalja svijeta, kada se pogleda krivulja broja umrlih, Njemačka je još uvijek poprilično ispod ostalih. Osim što imaju najveće kapacitete kreveta intenzivne skrbi u Europi, uspjeh pripisuje i tome što su spriječili zarazu u staračkim domovima- upravo je to koštalo Španjolsku i Italiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovu skupinu moramo posebno paziti. Jasno je da ako zaraza stigne do domova za starije i nemoćne, velika je vjerojatnost da će oboljeli završiti s teškim komplikacijama i umrijeti. Puno veća nego kod mladih i zdravih. Samim time bismo i bilježili veći postotak umrlih", kaže direktor Instituta Robert Koch . 

Nije samo Njemačka uspješna, tu su i Nizozemska, Švedska, ali i Južna Koreja, koja nakon Kine bilježi najveći broj zaraženih u Aziji. Kod njih, za razliku od Italije i Španjolske gdje obolijevaju uglavnom muškarci stariji od 70, razbolijevaju se i mladi i žene, i zdravi sa zdravim životnim navikama. Zato ih i umire znatno manje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo