Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SVAKAKVE NOVOSTI

Beroš razmatra potrebu za cijepljenjem četvrtom dozom, najavili novi video spot. Cijepljeni će manje plaćati policu osiguranja?

Smanjeno zanimanje građana za cijepljenje implicira da će dio nabavljenog cjepiva ostati neiskorišten, a već imaju plan, tvrde

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
RTL Vijesti/ 30.3.2022. u 13:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako cjepiva protiv COVIDA ima dovoljno, a onda otkrilo i koliko se Hrvata treba docijepiti, ali i navelo kako stručnjaci razmišljaju o četvrtoj dozi cjepiva.

"Dva milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 na zalihama je spremno za primjenu jer 900 tisuća Hrvata čeka na treću, dodatnu dozu, a ocijeni li epidemiološka struka potrebnim i četvrtu dozu za starije i kronične bolesnike, ima dovoljno cjepiva za sve", naveli su.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, još oko pola milijuna osoba između 30 i 55 godina starosti koje bi trebale primiti dodatnu, treću dozu cjepiva protiv COVID-19. Dodamo li tome i one starije od 55 godina, kojih je oko 400 tisuća, hrvatskim liječnicima i epidemiolozima ostaje docijepiti oko 900 tisuća građana, tvrde potom.

"U našoj se zemlji među stručnjacima još razmatra potreba za cijepljenjem četvrtom dozom, odnosno drugom dodatnom dozom kojom bi se dodatno ojačala otpornost organizma od zaraze nekom od varijanti virusa COVID-19, kako su to počeli primjenjivati u Sjedinjenim Američkim Državama ili Izraelu. Iskustva u tim zemljama, u Izraelu, na primjer, koje su provele istraživanje o učinkovitosti četvrte, odnosno druge dodatne doze, pokazuju znatno veću spremnost organizma da se odupre zarazi ili njenim težim oblicima, posebno potrebi hospitalizacije, a najznačajnija je prednost bitno smanjena smrtnost zaraženih osoba. Kada bismo se vodili tim podacima, u Hrvatskoj bi se četvrtom dozom moglo cijepiti oko 860 tisuća građana starijih od 60 godina", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
nacionalni stožer

Skok broja novih slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlo je 15 osoba

Image
nacionalni stožer

Skok broja novih slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlo je 15 osoba

Hrvatska Vlada, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurali su dovoljne količine svih vrsta cjepiva za hrvatske građane. Na zalihama je oko dva milijuna doza cjepiva što pokriva sve navedene moguće potrebe. Smanjeno zanimanje građana za cijepljenje, osobito dolaskom proljeća i poboljšanjem epidemiološke slike, implicira da će dio nabavljenog cjepiva ostati neiskorišten. Dio je doniran drugim državama, a minimalan dio u odnosu na ukupne količine uništen je zbog isteka roka trajanja s obzirom na složenost procesa donacije koji uključuje za poseban transport i skladištenje, a rok trajanja cjepiva je relativno kratak. No, napominjemo da radi o vrlo malom gubitku u odnosu na 5.220.878 utrošenih doza.

Međutim, epidemiolozi upozoravaju da pandemija zaraze COVID-19 još uvijek nije završena bez obzira što su brojevi zaraženih osoba, ne samo u Hrvatskoj, već i u mnogim drugim zemljama u značajnom opadanju, posebno teži pojavni oblici zaraze, pa stoga podsjećaju građane i dalje na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera radi čuvanja od zaraze, ali i dodatnog cijepljenja kao najučinkovitijeg načina zaštite. Posebno se to odnosi na osobe starije životne dobi te one koji imaju teže oblike kroničnih bolesti, od onkoloških, kardiovaskularnih, dijabetesa i drugih koje im inače otežavaju normalno životno funkcioniranje.

Upravo se čita

Image
DRAMA U ZAVRŠNICI

Luka neugodno iznenađen Marininom pobjedom: 'Totalna blamaža i razočaravajuće - jednostavno tragedija!'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro pokreće novu nacionalnu kampanju za cijepljenje protiv COVID-19 kojom želi potaknuti građane da zaštite svoje zdravlje od težih oblika oboljenja. Tim povodom počet će emitiranje video spota u elektronskim medijima i na društvenim mrežama kojim podsjećaju sve da je važno zaštiti se od zaraze, a time ujedno pružiti sigurnost i svojoj okolini.

“Ne bi nas smjeli zavarati aktualni trendovi u zarazi od COVID-19 koji su znatno povoljniji nego prijašnjih tjedana, jer i dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti kao i mogućnosti težih oblika bolesti, posebno među starijom i zdravstveno ranjivijom populacijom”, ističe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodaje da je upravo to glavni razlog zašto je važno da su u Hrvatskoj osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva protiv COVID-19, te da su građanima stalno na raspolaganju mogućnosti primarnog cijepljenja ili docjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

“Troškove zdravstvenog sustava, bolničkog liječenja, naknada za bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna, pa je svaka preventiva i zaštita od zaraze, osim čuvanja vlastitog i tuđeg zdravlja, izravni doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje”, tvrdi pak ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da se razmišlja o omogućavanju dodatnog financijskog poticaja za sve osiguranike cijepljene dodatnom dozom i to kroz smanjenje cijene police osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Također, protekle dvije godine epidemije dodatno su naglasile potrebu jačanja osobne odgovornosti prema zdravlju, stoga, razgovaramo o uvođenju ciljanih sistematskih pregleda  prema dobnim skupinama kojima želimo prevenirati i na vrijeme otkriti razvoj bolesti te potaknuti građane na što aktivniju ulogu u brizi za  vlastito zdravlje", ističe ministar Beroš dodajući da svaka kuna uložena u prevenciju zaraze višestruko će se vratiti u naš zdravstveni, ali i ukupni državni proračun. „Ono što ima još veću vrijednost i ne iskazuje se brojkama jest zdravlje naših građana, sačuvani životi i poboljšanje kvalitete življenja", zaključio je.

RTL Vijesti/ 30.3.2022. u 13:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
CRNO TRŽIŠTE

Mračni dio interneta: Krv osobe koja je preboljela virus triput skuplja od naručivanja ubojstva!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba