Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
IPAK ĆE SE CIJEPITI

Beroš se prije docjepljenja testirao na antitijela iako to struka ne preporučuje. Za RTL otkrio: Predomislio ...

Ranije je rekao kako se testirao na antitijela te da nije potrebno da se još cijepi, no ministar se naposljetku i predomislio

Leona Šiljeg/ 14.12.2021. u 18:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj je više od 300 tisuća građana cijepljeno trećom booster dozom, koju je prema novim preporukama moguće primiti i tri mjeseca nakon druge. No, nakon što je ministar zdravstva, Vili Beroš najavio da će on s boosterom pričekati jer ima visok broj antitijela krenuo je komunikacijski kaos. Struka naime test antitijela uopće ne preporučuje. 

"Testirao sam se, broj antitijela mi je iznimno visok i u ovom trenutku ne priča se ta treća doza dodatna booster doza, međutim kad to struka procijeni nemam nikakvih problema kao i uvijek do sada testirati se i ponovno cijepiti se", rekao je ministar zdravstva prije nekoliko dana. 

"Ne savjetuje se testiranje protutijela, znači ono što je bitno naglasiti je da osoba može izvaditi protutijela kada želi znati je li bila u kontaktu s virusom, ali nam to ne može značiti ništa za budući odgovor na infekciju", govori nam Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Početkom mjeseca Dragan Primorac je pak govorio da bi prije cijepljenja trećom dozom bilo pametno provjeriti nešto drugo staničnu imunost. Danas o testiranjima prije cijepljenja kratko. Dragan Primorac, član Vladina Znanstvenog savjeta kaže da je preporuka samo jedna, a to je da se držimo onoga što su nadležna tijela preporučila.

A nadležna tijela ne znaju koja nas razina antitijela štiti. Ima smisla ako je riječ o istraživanju: ista grupa ljudi, isti testovi kroz dulji period.

"Ne treba jer se ništa neće dogoditi jer pokazalo se da oni koji su se boosterirali i imali visoku razinu protutijela nisu imali nikakve specifične nuspojave jer imuni odgovor nakon boosteriranja – odnosno dosezanje platoa je individualno ovisno", kaže Oktavija Đaković Rode, voditeljica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar se naposljetku i predomislio pa je za RTL rekao kako će se ipak cijepiti boosterom.

Treću dozu prema novim preporukama moguće je primiti već tri mjeseca nakon druge, a interes je, kako kažu iz Doma zdravlja Zagreb, zadovoljavajući. S druge strane, pada udio onih koji se po prvi put cijepe i to na svim radilištima i u svim dobnim skupinama nažalost. Jučer je cijepljeno više od 20 000 ljudi, ali tek svaka osma doza, bila je građanima prva. 

Leona Šiljeg/ 14.12.2021. u 18:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču