'Štite one prekoputa' / BiH kažnjava građane ako ne nose maske na licu unatoč preporuci WHO-a da one nisu potrebne

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dužnosnici WHO-a preporučili su ljudima da ako su zdravi, ne nose masku na licu

31.3.2020.
20:51
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Vlasti Federacije BiH ustraju na nošenju maski i zaštitnih rukavica zbog koronavirusa i kažnjavat će prekršitelje s 250 eura, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se maske za lice ne nose. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je u utorak da maske štite nezaražene osobe i ustraje da ih građani nose dok borave na otvorenome prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maske ne štite nas nego one prekoputa i ako imamo evidenciju da velik broj mladih boluje i nema simptoma, a kreću se, onda se moraju štititi", rekao je Čerkez na konferenciji za novinare.

"Naša procjena je u ovom trenutku da je dobro nositi maske, ali pravilno, preko nosa i sve vrijeme dok ne dođete kući ", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske imaju svoje prednosti

Epidemiologinja Jelena Ravlija iz Mostara smatra da nošenje maske ima brojne prednosti.

"Maska ne može odmoći. Drži vas u pripravnosti, da ne trljate oči, lice, tako da je i to pozitivna stvar“, rekla je dr. Ravlija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici WHO-a preporučili su ljudima da ne nose maske za lice, osim ako su zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu.

"Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. No nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa", rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije dr. Mike Ryan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo