Uvezli preko 7 milijuna maski / Bizarni potez Hrvatske: Nošenje maski tek je preporuka, a umjesto proizvodnje vlastitih, uvozimo tuđe

U proizvodnju zaštitnih maski bacili su se i hrvatski proizvođači, no poduzetnici tvrde da ih je država odbacila

24.6.2020.
13:00
VOYO logo

Jedni ih nose i kad su sami u automobilu ili na livadi, drugi niti u javnom prijevozu. A kako se koronavirus polako i sigurno širi Hrvatskom sve se manje na prolaznike s maskicama gleda s podsmjehom.

Za mnoge države svijeta, među kojima je i nama susjedna Srbija, obvezno je nošenje maskica u javnom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što su se hrvatski poduzetnici bacili u proizvodnju zaštitinih maski, Hrvatska ih je radije uvezla, i to njih više od 7 milijuna.

Image
burne reakcije /

Oporba: 'Plenković mora u samoizolaciju!' Vlada: 'Nije bilo bliskog kontakta'

Image
burne reakcije /

Oporba: 'Plenković mora u samoizolaciju!' Vlada: 'Nije bilo bliskog kontakta'

Koliko se građani pridržavaju preporuka Stožera i trebamo li opet nositi maskice, provjerila je Nataša Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositi maske ili ne? Pitanje je koje si mnogi postavljaju ovih dana zbog sve većeg broja zaraženih u Hrvatskoj. Ni ministar nije siguran. Evo što je odgovorio na upit novinarke zašto ne nosi masku.

"Moja maska... moja maska je tu! Zbog toga jer smo na dovoljnoj udaljenosti da se virus ne prenosi. Kada uđem u zdravstvenu ustanovu ću je staviti jer je obveza svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika da nose masku", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su zbog čestih dvosmislenih poruka stožera još zbunjeniji.

"Sa penzijom nemremo kupit toliko maski da bi svaki dan, mi bi trebali svaki dan mijenjati", rekla je Gordana iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je s obvezom nošenja maski u ožujku krenula Češka, a njezin primjer slijedile su i druge zemlje Europske Unije.

Dok je oko 50 zemalja diljem svijeta uvelo obvezu nošenja zaštitinih maski za lice, u Hrvatskoj je riječ tek o preporuci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u proizvodnju zaštitnih maski bacili su se i hrvatski proizvođači, no poduzetnici tvrde da ih je država odbacila. Paradoks je da umjesto svojih, maske uvozimo iz Kine. Prema podacima Ravnateljstva za robne zalihe uvezli smo 7 milijuna i 200 tisuća maski.

"Unatrag već jedno dva mjeseca maske redovito dolaze, stalno ih imamo na stanju tako da praktički nikakvih nestašica maski za sada nemamo. Jednokratke kirurške su vam 5 kuna i 40 lipa, platnene maskice 12 kuna i ove sa dodatnim filterom 33 kune", rekla je Dina Krnjaić, magistra farmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je to i preskupo, pa se velik dio građana oglušuje od preporuka, praveći se kako ih se one ne tiču. Dok ne zaplešu s virusom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo