Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Sustav to ne može izdržati

Bolnice pred 'pucanjem', Vlada nema rješenje: 'Do 1.11. mogli bismo imati 1000 hospitaliziranih dnevno'

Mogli bismo se ponovno vratiti na stari model, da u bolnice idu samo hitni slučajevi, a ostali da - čekaju?

Image
AP Images
Vijesti.hr/ 16.10.2020. u 8:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena djelatnika. Njih 30 pozitivno je na Covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji. Danas se očekuje još pozitivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 48 zaposlenika.

Bolnica u Splitu može funkcionirati sve dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50 - sada imaju tridesetak. U Međimurju je, primjerice, situacija zadovoljavajuća kada se gleda broj zaraženih liječnika, sestara... Dokad? Ne znaju. 

1000 hospitaliziranih dnevno? 

Znanstvene projekcije pokazuju da bi već za dva tjedna broj hospitaliziranih mogao narasti na 1000, prenosi Jutarnji list. To je točka u kojoj je funkcioniranje zdravstvenog sustava ozbiljno ugroženo - prije svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema tko brinuti, a Vlada, znamo, nije napravila nikakve konkretne korake niti našla riješenja.

"Razmatramo da, dok se situacija ne ustabili, ponovno prijeđemo na sustav kakav smo imali, odnosno da se primaju samo hitni pacijenti i svi oni kojima neodlazak liječniku, poput osoba na kemoterapijama, može direktno utjecati na liječenje, a da se ostalo odgodi. Ovakav dnevni porast broja oboljelih utječe i na zdravstveni kadar. Naši djelatnici žive i izvan bolnice, putuju javnim prijevozom, imaju ukućane, djecu, moraju odlaziti u trgovine - kaže Mario Zovak, v. d. ravnatelja Vinogradske bolnice za ovaj list. Broj novozaraženih osoba je, sada, već na gotovo 800 oboljelih na dnevnoj razini, a sve je više zaraženih u domovima za starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do 30. listopada mogli bismo doći do brojki koje sustav ne može izdržati - kažu naši doktori.

3 epidemijske epizode

Ako pogledamo broj zaraženih u Hrvatskoj, kaže dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, vidimo da smo do sada imali tri epidemijske epizode, prvu u proljeće, drugu i treću na ljeto te smo sada u četvrtoj. Prve tri epizode trajale su oko šest ili sedam tjedana, a najveći broj slučajeva imali smo tijekom trećeg i četvrtog tjedna.

"Sada se nalazimo u trećem tjednu četvrte epizode, koji bi mogao biti blizu vrhunca epizode, ako je suditi po prethodnim epizodama. Zašto je ovo sada postao problem? Pogledamo li zemlje u okruženju - njima je jesen već stigla, kod nas još nije. Najgore je stanje trenutno u Češkoj, koja je u samo dva posljednja dana prijavila preko 17.000 novih slučajeva. Ovo je pokrenulo lavinu reakcija i sada se sve zemlje počinju pripremati za tmurnu jesen i zimu", pojašnjava Polašek za Jutarnji.

Epidemiolozi se slažu da je stanje alarmantno, kao i doktori koji ne znaju dokle će se sve ovo izdržati. Hrvatska je bez plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 16.10.2020. u 8:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču