Cijene ne bi smjele rasti / Božinović: 'Nitko ne bi smio razmišljati kako dodatno zaraditi u ovoj situaciji. To nećemo dopustiti!'

Zbog navale na određene proizvode i povećanja cijena, Vlada je donijela odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena

16.3.2020.
7:30
VOYO logo

Vlada u isto vrijeme rješava i dva popratna problema u krizi s koronavirusom - gužve na granicama i rast cijena u nekim trgovinama zbog pojačane potražnje.

Pojednostavljenje procedure smanjilo je gužve na granicama pa je u subotu navečer krenuo kamionski promet kroz Hrvatsku prema Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uočivši da su neki trgovci već počeli iskorištavati veliku potražnju za određenim proizvodima u vrijeme pandemije koronavirusa, Vlada je na telefonskoj sjednici ograničila njihove cijene na iznos kakav je bio na kraju siječnja.

Trgovački centri su prazni, trgovine čekaju kupce, a oni slušaju preporuke i izbjegavaju moguće gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomama za prehrambenim i higijenskim potrepštinama koja je vladala ovih dana sada je manja. A baš zbog navale na određene proizvode i povećanja njihove cijene, Vlada je donijela odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena.

"Trgovina i tako ima povećane troškove i ne bi bilo dobro da samo trgovina snosi taj dio tereta, marže nije dirao nijedan trgovac, ali ne znamo koliko je došlo do porasta cijena u proteklih 45 dana u mesu, svinjetini i nekim drugim artiklima, gdje smo svjedoci da su cijene dosta rasle, ali u proizvodnji i skladištenju", kaže , potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba jako pohvaliti skladištare, vozače, blagajnice, blagajnike….Mislim da smo se svi uvjerili da izvrsno rade svoj posao", smatra ministar financija, .

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, poručuje:
"Sve ovo što smo napravili zajedno s ministrima unutarnjih poslova Srbije, BiH, Mađarske i Slovenije je omogućilo opskrbu građanima svih zemalja na ovom području i to je nešto od čega ne smijemo i nećemo odustati".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović ističe: "Ovo sigurno nije trenutak kada bi bilo tko u biznisu trebao razmišljati o tome kako dodatno zaraditi u izvanrednoj situaciji. To nećemo dopustiti!"

"Mi ćemo kroz Državni inspektorat pratiti ta kretanja, bude li potrebe ili intervencije, ministar gospodarstva ovlašten je tom odlukom zabraniti izvoz tih proizvoda iz RH. Ovo je proces stvaranja alata da bismo mogli intervenirati bude li potrebno", kaže , ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada Vlada usvoji prijedloge da se nađe najpovoljniji trenutak za sazivanje sjednice Sabora i predstavljanje tih zakona, održat će se konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova.

"13 zakonskih prijedloga iz resora ministarstava financija, turizma, rada, gospodarstva,  i još jedan iz poljoprivrede. Otprilike pet resora koji su najrelevantniji. I tu bismo išli s mjerama potpore gospodarstvu, da sve bude zakonito", rekao je premijer 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo