Čekaju se rezultati / Brač na korak do potpunog zatvaranja: 'Uhvatit ćemo široko područje zbog eksplozije bolesti'

Otokom se širi epidemija, zaraženih je sve više, a slobodnog kretanja sve manje

10.5.2020.
18:26
VOYO logo

Granice se, kao i većina toga u Hrvatskoj otvaraju, a otok Brač se zatvara, na korak do potpune karantene.

Stižu rezultati testiranih i potvrđuju: otokom se širi epidemija, zaraženih je sve više, a slobodnog kretanja sve manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj zaraženih koronavirusom na Braču i dalje raste. Od jučer uzetih 49 uzoraka, osam je pozitivnih.

"Još 42 uzorka čekamo da nam budu obrađena. Čekamo rezultate. Sutradan planiramo novo testiranje. Teško mi je reći koliko će konačni broj biti, zasad smo negdje na otprilike 40 mogućih uzoraka. Moguće da broj bude i veći", rekao je Nađan Šerić, voditelj Higijensko-epidemiološke ispostave na Braču NZJZ SDŽ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otoku je ukupno 30 oboljelih pa je Brač na korak do potpunog zatvaranja. Zabranjena su okupljanja i zadržavanja na javnim mjestima, za kretanje su opet potrebne propusnice.

"Mislim da je u redu, dok ne bude kako treba", izjavila je Anita iz Supetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je, ali mi smo se nekako naučili. Rješavamo samo one najosnovnije stvari, bitno je da nam dođe hrana svaki dan, da možemo. A ove druge stvari ćemo malo odgoditi. Opet vam govorim, bitno je da se ne zarazimo, to je najbitnije", poručio je Raul Noveler iz Supetra.

"Vidimo da se vraćamo na staro. Opet dva tjedna. A sad ćemo vidit što će bit od ovih ostalih koji još trebaju da se ispitaju", rekao je Ivan iz Supetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranja na virus provodit će se i sljedećih nekoliko dana.

"Uhvatit ćemo široko područje zbog specifične situacije, zbog eksplozije bolesti tako da mi nećemo odustati", pojasnio je Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerko je ugostitelj koji je sutra trebao otvoriti kafić, no to je, zbog uvođenja strožih mjera, opet na čekanju.

"Sad će biti teško, bili bismo pokrpali bar neke rupe od ove zime. Mi vam živimo tu od petog, šestog, sedmog, osmog i devetog mjeseca kad se otvori hotel. Sad je to sve zatvoreno. Upitni su i njemu gosti tako da stvarno ne znam što će bit. Sad smo opet na nuli, ustvari i u minusu", izjavio je ugostitelj Jerko Domančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazne su ponovno i crkve na otoku. 

"Jučer popodne dobili smo naputak od našeg biskupa mons. Petra Palića s Hvara da se zbog novonastale situacije na Braču ne slave danas mise s narodom. Ta odluka vrijedi do daljnjega", poručio je don Pavao Gospodnetić, župnik u Supetru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Braču je u samoizolaciji trenutno 139 osoba. Otok će pod posebnim režimom biti sljedeća dva tjedna, a hoće li se nakon toga ići na ublažavanje mjera, ovisit će isključivo o širenju zaraze na otoku. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo