puno nedoumica / Britanski soj koronavirusa stigao je i u Hrvatsku. Što sve znamo o njemu, zašto je zarazniji i koji su simptomi

Image
Foto: Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 je od 30 do 70 posto zarazniji od ranije dominantnog soja, ali zasad nije ustanovljeno je li i smrtonosniji.

10.2.2021.
10:20
Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.  a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva.

Iako trenutno postoje tisuće različitih sojeva koronavirusa u opticaju stručnjaci su najviše zabrinuti zbog tri soja virusa - onog britanskog koji stigao i u Hrvatsku, južnoafričkog soja te brazilskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski soj prvo je otkriven u gradu Kentu u rujnu te je od tada postao dominantan na području Engleske i Sjeverne Irske te se proširio na više od 50 država.

Image
Bilo je samo pitanje vremena /

U Hrvatskoj potvrđena tri prva slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa! Ministarstvo objavilo i gdje su nađeni

Image
Bilo je samo pitanje vremena /

U Hrvatskoj potvrđena tri prva slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa! Ministarstvo objavilo i gdje su nađeni

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 je od 30 do 70 posto zarazniji od ranije dominantnog soja, ali zasad nije ustanovljeno je li i smrtonosniji. Neka istraživanja sugeriraju da bi mutacija mogla biti povezana s 30 posto većim rizikom od smrti, ali te indicije zasad su vrlo slabe te je potrebno više studija koje bi ih potvrdile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je britanski premijer Boris Johnson krajem siječnja rekao je da rani dokazi sugeriraju kako postoji mogućnost da je novi soj koronavirusa smrtonosniji, ali za to još nema znanstvene potvrde. 
Ono što je jasno da se novi soj puno brže širi, jer je 70 posto zarazniji. Kako su znanstvenici objasnili britanski soj otkriva više mutacija "spike proteina". Njemu nedostaju dvije aminokiseline, to je vjerojatno razlog zbog kojeg se virus može lakše i brže širiti, a taj proces u kojem je virus ostao bez aminokiselina naziva se delacija.

Simptomi zaraznijeg soja koronavirusa nešto su drukčiji od prijašnje dominantne varijante, pokazala je to studija britanskoga Nacionalnog statističkog ureda. Tako gubitak mirisa i okusa, zaštitni znak zaraze osnovnim sojem koronavirusa nešto je rjeđi u ovom slučaju. Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ono što je uočeno da su mutacije navodno posebno zarazne kod osoba mlađih od 20 godina. 

Što se tiče jesu li cjepiva podjednako učinkovita i na novi soj virusa, u tijeku su istraživanja kako bi se to provjerilo, a neki rani rezultati sugeriraju da Pfizerovo cjepivo štiti i od novog britanskog soja virusa. Slično tvrde i u američkoj tvrtki Moderna. Trenutna cjepiva napravljena su prema ranijim inačicama virusa, ali znanstvenici vjeruju da bi trebala djelovati i protiv novih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo