opasnost od zaraze / Blagajnice zabrinute zbog toga što su na 'prvoj liniji' borbe s virusom: 'Bojimo išta nositi kući'

Image
Foto: Shutterstock

Mnogi radnici u supermarketima osjećaju se iscrpljeno, loše zaštićeno i izloženo virusu

3.4.2020.
8:20
Shutterstock
VOYO logo

Kupci guraju kolica, dodiruju namirnice, čak i navlaže prste pa prebiru po novčanicama. Bilo koji može biti zaražen koronavirusom i prenositi ga.

Iscrpljeni i loše zaštićeni

Takve misli opsjedaju mnoge prodavačice i prodavače u trgovinama mješovitom robom i supermarketima u Italiji, najteže pogođenoj zemlji u Europi. Mnogi među njima osjećaju se iscrpljeno, loše zaštićeno i izloženo virusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojimo se ponijeti nešto kući", povjerila je AFP-u Piera (31), blagajnica koja desetak godina radi na skraćeno radno vrijeme u supermarketu u Novari.

U tom je gradu zapadno od Milana prošli tjedan od koronavirusa umro 33-godišnji zaštitar iz supermarketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bresciji u Lombardiji, glavnom žarištu u zemlji, umrla je i jedna 48-godišnja blagajnica, što dovodi u pitanje učinkovitost mjera poduzetih u cilju zaštite djelatnika.

Sindikati vjeruju da je još radnika u trgovinama umrlo od virusa, a da se za to i ne zna. Provodeći sate za blagajnama, popunjavajući police okruženi kupcima, prodavači su na "prvoj liniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piera je, naravno, dobila gel za dezinfekciju, rukavice i masku, koju doduše mora sama prati da bi je mogla ponovno koristiti. Prošli tjedan uprava je postavila i ploče od pleksiglasa ispred svake blagajne.

Trgovci se često žale da kupci i dalje dolaze u kupnju svaki dan, povećavajući rizik od prenošenja virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kupuju stvari koje ja u krizi ne bih kupovala”, čudi se Chiara, blagajnica u središtu Rima. "Sushi, Nutellu, pivo..."

Želim samo da me se poštuje

Najviše je šokira neodgovorno ponašanje nekih ljudi prema zarazi s obzirom na to da je u Italiji zaraženo već više od 115.000 ljudi, a umrlo je više od 13.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki dolaze zajedno s obitelji, drugi se previše približavaju prodavačicama, a da i ne govorimo o onima koji prebrojavaju novac navlaženim prstom. U Španjolskoj, drugoj zemlji najteže pogođenoj pandemijom nakon Italije, blagajnice su jako dobro svjesne rizika od zaraze.

"A kupci, kako koji..”, rekla je Ana Belen, koja već 26 godina radi kao blagajnica u Alcorconu, 13 kilometara od Madrida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se uspoređivati blagajnice i zdravstvene djelatnike, ali recimo da nismo zaista u potpunosti svjesni da ih treba zaštititi i jedne i druge. Neki kupci još svaki dan dolaze u supermarket na izlet...", rekla je Belen, sindikalna povjerenica za prevenciju u madridskoj regiji, najteže pogođenoj u zemlji.

Belen (46) uvodi nove protuzarazne mjere u tom supermarketu u Alcorconu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada 90 posto blagajnica nosi rukavice, maske. Na tlu su iscrtane linije za držanje razmaka, postavljene su pregrade, gel za dezinfekciju... Preporuča se plaćanje karticama”.

Talijanski sindikati zatražili su od vlade da skrati radno vrijeme kako bi se smanjila izloženost trgovaca, ali je premijer Giuseppe Conte 21. ožujka obećao da će trgovine ostati otvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije najpogođenije regije, Lombardija i Pijemont, preporučile su da se na ulazu u trgovine provjerava tjelesnu temperaturu kupaca, ali samo nekolicina je to poslušala.

Glavno talijansko udruženje velikih tvrtki za maloprodaju, Federdistribuzione, nije propisalo posebna pravila u vezi koronavirusa za svoje članove. Svaki trgovački lanac ima prema tome vlastita pravila: panoe koji pozivaju na poštivanje razmaka, nošenje rukavica i maski, ograničenje broja kupaca. Kao i mnogi, Chiara živi u stalnom strahu od dodirivanja nečega ili nekoga zaraženog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počnete razmišljati: 'Oh, Bože, dodirnula sam lice', postajete malo paranoični", rekla je.

Piera kaže da mora biti hrabra da ode na posao svaki dan. "Neki govore da smo heroji, ne mislim tako, samo radimo svoj posao. Ne želim biti heroina, želim samo da me se poštuje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo