CAPAK UPOZORIO / Capak: 'Drugi val, koji se očekuje na jesen, mogao bi biti žešći od prvog'

Image
Foto: Pixsell

Bit će ključno pridržavati se preporučenih zaštitnih mjera

30.6.2020.
20:59
Pixsell
VOYO logo

Ljeto odnosno srpanj i kolovoz trebali bi donijeti smanjenje intenziteta širenja koronavirusa dok se prema upozorenjima koja stižu iz Svjetske zdravstvene organizacije na jesen može očekivati drugi val koji bi, prema sadašnjim predviđanjima, mogao biti žešći od još uvijek aktualnog prvog vala pandemije koronavirusa.

Image
'ZBOG TURIZMA' /

Đikić o novom širenju koronavirusa: 'Opustili smo se. Došlo je do preagresivnog otvaranja granica'

Image
'ZBOG TURIZMA' /

Đikić o novom širenju koronavirusa: 'Opustili smo se. Došlo je do preagresivnog otvaranja granica'

''Očekivali smo da će zbog toplog vremena koje pogoduje slabijem širenju respiratornih infekcija, širenje koronavirusa biti slabije. Zato nas je malo iznenadila žestina kojom se virus sada širi, mislili smo da će intenzitet biti puno manji, no vjerujemo da će intenzitet tijekom srpnja i kolovoza biti blaži, a tijekom jeseni možemo očekivati drugi val koji prema očekivanjima Svjetske zdravstvene organizacije može biti i žešći i zato se trebamo pripremiti, istaknuo je, kako piše Novi list, danas na COVID-19 ekspert panelu u organizaciji tvrtke Salvus iz Donje Stubice epidemiolog prof. dr. Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jači jesenski val epidemije, kako je pojasnio Capak, uz COVID-19, očekuje se jer će se tada pojavljivati i druge respiratorne infekcije, pa će ukupan broj oboljelih biti značajno veći. Zbog toga će, kako je dodao, biti ključno pridržavati se preporučenih zaštitnih mjera.

Na panelu je sudjelovao prof. dr. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu koji smatra da se pravilnim i neophodnim epidemiološkim mjerama uspjelo prebroditi prvi val pojave virusa u Hrvatskoj s manjim ljudskim gubicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U međuvremenu, velikim i sveobuhvatnim naporom cijele zajednice prikupljeno je puno vrijednih znanstvenih podataka, kreirani su adekvatni genetski i serološki testovi, a neki lijekovi pokazuju djelotvornost i veliki broj cjepiva je u kliničkim ispitivanjima. Unatoč tim ohrabrujućim rezultatima, činjenica je da se virus i dalje pandemijski širi svijetom, a da bismo se što bolje pripremili za mogući drugi val pojave COVID-19 u Hrvatskoj, važno je javno raspravljati o svim znanstvenim podacima o SARS-CoV-2 virusu, kao i dosadašnjim pozitivnim i negativnim iskustvima'', istaknuo je Đikić.

Samo globalna borba ima izgleda

Podsjetio je na to da u ovom trenutku bilježimo najveći broj dnevnih širenja u svijetu, više od 180.000 novih dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Borba protiv ovog virusa ne može se dobiti u pojedinoj zemlji, već je samo globalna borba budućnost uspjeha suočavanja s ovom bolesti'', naglasio je Đikić podsjetivši da je cjepivo za viruse kao antibiotik za bakterije te da je dosad napravljeno više od 125 cjepiva protiv koronavirusa od čega je 21 u kliničkim ispitivanjima, a tri su već u trećoj fazi kliničkih ispitivanja što znači da bi već početkom sljedeće godine mogli imati cjepivo koje bi bilo dostupno posvuda u svijetu.

''Za virus gripe imamo efikasna cjepiva i osobno se cjepim svake godine kao i većina liječnika u mojoj bolnici. Vjerujem da će se to i u Hrvatskoj shvatiti, da bi nam bilo pametnije štiti se cjepivom gripe unaprijed i tako, kada se na jesen pojave gripa i koronavirus zajedno zaštitimo najugroženije i zdravstvene radnike'', poručio je Đikić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo