Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nova pravila

Capak: 'Građani već sutra mogu doći u ordinaciju svog liječnika i napraviti brzi antigenski test'

'Mi smo danas podijelili 560.000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju', kazao je Capak

RTL Danas/ 11.1.2022. u 19:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Broj zaraženih i danas je gotovo 8000, a broj testiranja premašio je 18 tisuća. Da se sustav rastereti, na sastanku u Ministarstvu zdravstva odlučeno je da će se u ordinacijama obiteljskih liječnika, stomatologa, pedijatara i ginekologa moći testirati i građani.

Do sada su mogli samo zaposlenici kojima treba COVID potvrda na teret poslodavca. Novost je i da rezultate brzog testa nije potrebno potvrđivati PCR-om.

Dogovori Ministarstva zdravstva trebali bi biti dovoljni da se rastereti sustav. Sada se već na dan testira 20.000 PCR testova, vidjet ćemo kolko će biti brzi, ali važno je da svi ti pozitivni brzi testovi se više ne trebaju potvrđivati na PCR testom. 

U Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo RTL-ova reporterka Leona Šiljeg razgovarala je s ravnateljem Krunoslavom Capakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Građani su mogli i do sada. Do sad su se brzi antigenski testovi, koji su se na testnim mjestima izvodili, koristili su se za dolazak na posao u zdravstvene ustanove, za javne i državne službenike. Sada će moći doći građani i u dijagnostičke svrhe, koji imaju simptome ili su bili u kontaktu. Oni mogu doći se testirati", objašnjava Capak.

Naglasio je i kako su napravili strukturu da HZZO plaća takve tekstove. "Mi smo danas podijelili 560.000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju, toga je bilo i do sada", kazao je Capak.

Epidemiolog ili liječnik će svom pacijentu reći treba li ići na PCR test ili na brzi antigenski. "Mi smo u ponedjeljak objavili jasne preporuke", dodaje.

Izolacija skraćena na sedam dana

"Do sada nisu svi primarci radili testiranje. Mi smatramo da će možda ovaj dijagnostičko terapijski postupak dati šuire mogućnosti te naplate oko čega su se neki dvoumili. Tako da ovo će ići direktno od HZZO-a na njihov račun. Pretpostavljamo da će se onda proširiti broj testnih mjesta", kaže Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na dan se procjenjuje da bi se moglo obaviti oko 20 do 30 tisuća brzih antigenskih testova. Isto tako trenutno se u privatnim klinikama ne može raditi PCR, ako netko dokaže da ima uređaje i ljude koji to mogu napraviti, u tom slučaju se i to može dopustiti uz uputnicu.

"Većina ljudi u Hrvatskoj ima tzv. europske COVID potvrde koje trebaju za putovanja temeljem preboljenja, preboljenja ili preboljenja s cijepljenjem. Ukoliko će građaninu to u ovom trenutku trebati on naravno može zatražiti PCR. No, ako je to u svrhu putovanja to onda ne plaća HZZO, nego osoba sama", potvrdio je ravnatelj.

"Prijedlog je bio i da ljekarne rade testove. Međutim, tu postoje neke tehničke prepreke jer oni trenutno ne mogu preko tog DTP-a naplatiti, a informacije iz IT službe Ministarstva su da je potrebno neko vrijeme da se uklone. Imamo ih u vidu, ali trenutno ne", odgovorio je Capak na pitanje o testiranju u ljekarnama.

Izmijenjena su i pravila za izolaciju i samoizolaciju. Bliski kontakti cijepljeni ili preboljeli prije više od 4 mjeseca, osobe s blagim do umjerenim simptomima bolesti idu u izolaciju sedam dana, a ne 10 kao do sada. Mjere će vrijediti i retroaktivno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Danas/ 11.1.2022. u 19:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču