ravnatelj HZJZ-a / Capak za RTL Danas: 'Moramo biti spremni na sve scenarije, imamo upozorenja iz Infektivne klinike da se oni lagano pune'

Danas je zabilježeno 146 novih slučajeva Covida-19

31.8.2020.
18:25
VOYO logo

Na snazi je novi termin informiranja Stožera o novozaraženima, novi vremenski interval i nove strože mjere u pet županija. Danas je zabilježeno 146 novih slučajeva Covida-19, a dvije starije osobe su preminule.

U nekim se županijama mjere uvode, u drugima ublažavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj za RTL Danas govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nakon par dana, teretane se u Dalmaciji ponovno otvaraju. Capak kaže da to ne bi nazvao priznanjem da je odluka o zatvaranju bila pogrešna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege epidemilozi imali su viša dana zaredom velike brojke, preko 100, i u anamnezama tih mladih ljudi, koji su pretežno obolijevali, je bilo da su boravili, između ostalog, u teretana. Ako je nepoznat izvor zaraze, onda se posumnja i na to. Kolege su mislili da ako smanje tu mobilnost, grupiranje mladih, da će uspjeti smanjiti tu brojku i proveli su neke mjere vezano uz teretane i nakon toga su vidjeli da ne bi trebalo teretane dalje zatvoriti, nego pooštriti kontrolu", rekao je Capak.

Image
DR. IVO IVIĆ /

Istaknuti hrvatski liječnik: 'Vrijeme je da počnemo kažnjavati one koji se ne pridržavaju mjera'

Image
DR. IVO IVIĆ /

Istaknuti hrvatski liječnik: 'Vrijeme je da počnemo kažnjavati one koji se ne pridržavaju mjera'

Vraćaju se Covid bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi uvijek moramo biti spremni i za lošije scenarije, za povećan broj oboljelih i povećan broj težih slučajeva jer kad bi nam se to dogodilo i mi ne bismo bili spremni, to bi bila katastrofa. Na proljeće jedva da je bilo 20-30 pacijenata u Dubravi, ali moramo sad raditi na pripremama. Nadamo se da do tog scenarija neće doći, većina ljudi ima blage ili nikakve simptome, međutim imamo upozorenja iz Infektivne klinike da se oni lagano pune", kazao je Capak.

Epidemiolozi su poslali apel ministru zdravstva Viliju Berošu da se promijene kriteriji za samoizolaciju, da u nju ne idu svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pismo je komunikacija između Upravnog odbora Hrvatskog epidemiološkog društva kojeg sam i ja član i ministra zdravstva vezano uz neke organizacije, tehničke, kadrovske probleme koje epidemiolozi imaju. Prezauzeti su sa svim poslovima koji su vezani uz to. Ovo što se tiče samoizolacije je jedno od pitanja koje treba malo detaljnije prodiskutirati u samom Upravnom odboru i šire među epidemiolozima. Ja ne bih ništa mijenjao što se tiče samoizolacije jer je to važan instrument u sprječavanju širenja infekcije, ali, dakako, ako nećemo moći iskontaktirati sve, postoje nam brojne mogućnosti koje su oni u pismu naveli, a to je da se pojednostavi taj postupak, da se šalju SMS-ovi kontaktima i da osobe koje su primarno oboljele obavještavaju svoje kontakte o njihovoj samoizolaciji", rekao je Capak.

"Dokle god imamo epidemiju, brojat ćemo"

Stožer svakodnevno objavljuje nove brojke, mediji ih prenose. Dokad ćemo brojati, odnosno kad ćemo se vratiti u "normalu"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da dokle god imamo epidemiju, ćemo brojati. Pitanje drugo je medijske pažnje, to je dvosmjerna cesta. Dokle god postoji medijska pažnja, interes javnosti da se brojevi objavljuju, da se to komunicira, mi ćemo to komunicirati. Brojanje je posao epidemiologa, na temelju njih ocjenjujemo epidemiološku situaciju, na temelju toga donosimo mjere, na temelju toga nad druge zemelje ocjenjuju kakava je epidemiološka situacija kod nas, te brojke su toliko važne da mi moramo i brojke i pokazatelje producirati dnevno", naglasio je Capak. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo