NOVA PRAVILA ŽIVOTA / Capak za RTL otkrio: Kako ćemo isprobavati odjeću u trgovinama i popiti kavu u kafiću?

'Zasad nemam informacije da će presice prestati. Već sam se naviknuo na taj način života', kaže Capak

23.4.2020.
18:36
VOYO logo

Jedno je sigurno - život kakav smo do sada znali - neće se još dugo vratiti. Moramo se priviknuti na nova pravila ponašanja. 

Kako ćemo piti kavu ili isprobavati odjeću u trgovinama - otkrio nam je prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KUPOVINA ODJEĆE U TRGOVINI 

"Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što je probao netko za koga ne znate je li inficiran s koronavirusom, i to je epidemiološki neprihvatljivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi moramo smisliti funkcioniranje na način da prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakirana roba, imate mogućnost da ju kod kuće probate i vratite, ako vam odgovara ili na neki drugi način zamijenite", kazao nam je Capak.

Socijalna distanca

KONOBAR NA METAR UDALJENOSTI NIJE RIZIK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vam na određenu udaljenost od 1 metar ili više od 1 metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi. Ne treba razmišljati na način da će biti tone pleksiglasa po ugostiteljskim objektima nego treba razmišljati da treba funkcionirati naučiti, živjeti, raditi s tim da se održava socijalna distanca", ističe.

OSTAJE ODREĐIVANJE SAMOIZOLACIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisi o tome kakva je priroda kontakta, i vještini epidemiologa na koji način će odrediti anamnezu, i otkriti one koji su stvarno bili na 1 metar na duže od 15 metara. Ako je ista prostorija od više ljudi svi idu u samoizolaciju bez obzira na bliski kontakt", kaže Capak.

NACIONALNI STOŽER KAO NAČIN ŽIVOTA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad nemam informacije da će presice prestati, nastavljaju se u 14 sati. Već sam se naviknuo na taj način života, funkcioniram samo prijepodne na poslu, pa se spremam na presicu i obavljamo razgovore o preporukama. Na kraju se vratim na posao. Ali neće mi nedostajati, jer ja sam i prije ovih presica i ove situacije bio zadovoljan svojim poslom", rekao je za RTL Krunoslav Capak

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo