nova nada / Hrvatska se sprema na liječenje zaraženih plazmom onih koji su preboljeli koronu

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Liječenje krvnom plazmom osoba koje su preboljele COVID-19 pokazalo se uspješnim na desecima pacijenata u Kini,

18.4.2020.
9:07
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio boreći se protiv virusa. Ta antitijela, ustanovljeno je, mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti, javlja Novi list.

Iako uspješnost te metode još uvijek nije znanstveno potvrđena na relevantnom broju pacijenata, liječenje krvnom plazmom osoba koje su preboljele COVID-19 pokazalo se uspješnim na desecima pacijenata u Kini, a klinička ispitivanja pokrenuta su i u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je riječ o metodi liječenja koja može spasiti život, potvrđuje slučaj 33-godišnjeg medicinskog tehničara u Njemačkoj (podaci poznati redakciji) koji je koronavirus dobio od jednog pacijenta, a unatoč svojoj dobi razvio je teški oblik bolesti. Bio je priključen na respirator, a stanje mu se počelo popravljati nakon što je primio antitijela iz krvne plazme darivatelja koji je već prebolio infekciju.

Korist ove metode potvrdila je ovih dana i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. Alemka Markotić, ističući kako je riječ o metodi koja se primjenjuje kod svih opasnih bolesti za koje nema lijeka, pa je tako primijenjena i u liječenju ebole i zike. Upozorila je i na to da se radi o kompleksnoj proceduri gdje nije dovoljno uzeti krv darivatelja i transfuzirati je bolesniku, već prethodno treba ispitati cijeli niz stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM) spremni su za prikupljanje i pohranu tzv. rekonvalescentne plazme, imaju sve protokole po kojima treba postupati, pa samo čekaju signal Ministarstva zdravstva da krenu u taj poduhvat. Ravnateljica Zavoda, doc. prim. dr. sc. Irena Jukić, kaže kako se s prikupljanjem plazme ozdravljenih može početi i prije odluke o početku liječenja pacijenata, jer se smrznuta plazma, dobivena staničnim separatorom, tako pohranjena može čuvati i do tri godine.

Kad Ministarstvo zdravstva donese odluku da se kreće u liječenje krvnom plazmom, osobe koje su preboljele COVID-19, a bile bi pogodni darivatelji krvi, kontaktirat će njihov liječnik-kliničar koji ima najbolji uvid u to jesu li pogodni za doniranje plazme, javlja Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo