jasno i glasno / Čelnik WHO nakon Trumpove prijetnje: 'I dalje ćemo predvoditi globalnu borbu protiv pandemije'

Image
Foto: shutterstock

Tedros Adhanom Ghebreyesus je branio djelovanje WHO-a za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa

19.5.2020.
21:17
shutterstock
VOYO logo

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u utorak je rekao da će WHO i dalje predvoditi globalnu borbu protiv pandemije koronavirusa, nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio neće financirati WHO te da će iz te organizacije povući SAD.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je branio djelovanje WHO-a za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa, nakon što je SAD iznio prigovor pojedinim dijelovima rezolucije o odgovoru na pandemiju..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo odgovornost, više od bilo koga drugoga", kazao je Tedros na virtualnoj godišnjoj skupštini WHO-a kojoj su prisustvovali predstavnici 194 članice WHO-a.

"Nastavit ćemo s pružanjem strateškog vodstva za koordinaciju globalnog odgovora", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je podržao rezoluciju kojom se poziva na reviziju globalnog odgovora na pandemiju pod vodstvom WHO-a, što je bio i zahtjev SAD-a.

Navedena je rezolucija usvojena konsenzualno, ali je SAD iznio prigovor zbog termina koji opisuju reproduktivna zdravstvena prava u rezoluciji te zbog dozvole siromašnim zemljama da ne poštuju pravila o patentima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je usvojen konsenzusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, neovisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Tom procjenom, čiji su obrisi i dalje nejasni, trebale bi se pozorno proučiti mjere koje je WHO poduzeo zbog pandemije covida-19 i njihovu kronologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenici WHO-a koji su moderirali sastanak pljeskali su i slavili nakon što je usvojena rezolucija.

Nekoliko sati prije toga američki je predsjednik Donald Trump zaprijetio da će povući SAD iz WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija SAD-a u Ženevi poručila je u izjavi da paragrafi o pravu siromašnih zemalja da ukinu pravila o patentima kako bi dobili lijekove tijekom zdravstvene krize "šalju pogrešnu poruku inovatorima" koji pokušavaju proizvesti nove lijekove i cjepiva.

Dio o reproduktivnom zdravlju može biti interpretiran kao zahtjev zemljama da omoguće pobačaj, dodaje se u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD vjeruje u pravnu zaštitu nerođenih", poručili su predstavnici SAD-a.

Spor oko Tajvana

SAD i Kina također su se raspravljali u završnim trenucima skupštine o (ne)prisustvu Tajvana na skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajvan je lobirao da mu se dozvoli prisustvo na godišnjoj skupštini, iako nije član WHO-a i UN-a, pri čemu je dobio podršku SAD-a, Japana i drugih.

Tajvan tvrdi da nije pozvan zbog opozicije Kine, a u ožujku je optužio WHO da je ignorirao njihova upozorenja o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka kada je izbila epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO i generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus pod stalnim su pritiskom Sjedinjenih Država koje im predbacuju pristranost u korist Kine.

Optuživši WHO da je "marioneta u rukama Kine", Washington je ocijenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbilljnosti koronavirusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU i Kina podržavaju WHO

Američki predsjednik Donald Trump je već sredinom travnja obustavio američko financiranje WHO-a i u ponedjeljak je zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana.

U ponedjeljak, prvog dana godišnje skupštine američki ministar zdravstva Alex Azar je izjavio da je "neuspješan odgovor WHO-a na pandemiju covida-19 odnio je mnoge živote".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Trump bio oštar prema WHO-u, kineski je predsjednik Xi Jinping obećao da će uplatiti WHO-u 2 milijarde dolare u dvogodišnjem razdoblju.

Europska komisija također je u utorak podržala WHO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vremenima poput ovih najveće je hrabro djelo igrati kao tim", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Sada je trenutak za dokazivanje solidarnosti, a ne prijetnje i potkopanje mutilateralne suradnje", izjavila je glasnogovornica Europske komisije Virginie Battu na pitanje na konfrenciji za novinare o posljednjim Trumpovim izjavama o WHO-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo