Globalna pandemija / Cijela Europa bori se s koronavirusom: U Španjolskoj su čak i pogrebi ograničeni na dvoje ljudi

U brojnim zemljama Europe ovih se dana užurbano grade nove bolnice

28.3.2020.
20:05
VOYO logo

Tmurni oblaci, kiša i Papa sam na mjestu na kojem bi u nekim drugim vremenima bile na tisuće vjernike. Papa Franjo kaže da je ova pandemija zavila cijeli svijet u crno, ali da ipak ne treba gubiti nadu.

Svi smo u čamcu

''Shvatili smo da smo u istom čamcu, svi krhki i dezorijentirani, ali u isto vrijeme važni i potrebni. Svi smo pozvani da veslamo zajedno. Potrebna nam je međusobna utjeha. U ovom čamcu smo svi'', kazao je papa Franjo.

Italija je zbog smanjenja broja umrlih nekoliko dana vjerovala da je najgore prošlo, no sve nade nestale su u jednom danu. Talijanima je potrebna svaka pomoć, a u gradu Bergamu u dezinfekciji grada i kritičnih objekata pomažu ruski vojni liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U posljednja tri tjedna ovdje je umrlo 20 ljudi. Virus je tu cirkulirao i mi pomažemo u borbi protiv njega. Nastavljamo s dezinfekcijskim mjerama. Sve dezinficiramo etanolom'', rekao je Aleksej Spiričev, vođa dezinfekcijskog tima iz Rusije.

Španjolska druga na svijetu po broju umrlih

S gotovo 6000 mrtvih Španjolska je postala druga zemlja u svijetu po broju umrlih od koronavirusa. Sav očaj u ovoj državi možda se najbolje vidi na grobljima, na kojima se u skladu s posljednjim mjerama, ni na pogrebu ne može okupiti više od dvoje ljudi. Broj mrtvih raste i u Francuskoj: samo u jednom danu više ih je za 300. Dosad je u Francuskoj umrlo gotovo 2000 ljudi, a više od 32.000 ih je zaraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon prvih 10 dana karantene postalo je jasno da smo tek na početku epidemije'',  izjavio je francuski premijer Edouard Philippe.


Zbog toga je već nakon 10 dana karantene donesena odluka o uvođenju još 14 dana izolacije. Francuzi su i na svojoj najvećoj atrakciji, Eiffelovom tornju, napisali građanima da ostanu kod kuće, a zahvalili su i svim liječnicima.

Koronavirus se sada ozbiljno shvaća i u Velikoj Britaniji u kojoj je samo u jednom danu umrlo 260, a oboljelo 2500 ljudi. Radi se sve da oni koji pomažu ljudima ne postanu širitelji zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To će biti antigen testiranje kojim će se otkriti je li osoba trenutačno zaražena koronavirusom a sve kako bi oni koji rade u zdravstvu i sustavu socijalnog rada bili sigurni za povratak na posao'', objasnio je kancelar vojvodstva Lancaster Michael Gove.

Kako u Velikoj Britaniji, tako i u ostalim zemljama Europe ovih se dana užurbano grade nove bolnice - jer broj onih koji će trebati medicinsku pomoć još će neko vrijeme rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo