Loš odaziv / Cijepilo se puno više liječnika nego medicinskih sestara: 'Što je stupanj obrazovanja niži, odaziv je manji. To je užasno'

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija
Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Cijepilo se samo pola zdravstva i to prvenstveno liječnici

10.3.2021.
8:18
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

U većini bolnica liječnici su se cijepili u puno većem postotku nego medicinske sestre i tehničari, odnosno nezdravstveno osoblje. Što je stupanj obrazovanja niži, odaziv je bio manji. 

"Ne razumijem taj otpor, na prvoj crti obrane od virusa. Koju poruku šalju ostalima? To nije problematično, to je užasno", zgrožen je ravnatelj jedne bolnice u Zagrebu slabim odazivom svojih djelatnika na cijepljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj se bolnici cijepila polovica zaposlenih, baš kao i u većini drugih bolnica u Hrvatskoj, pišu 24 sata. U jednoj je pak procijepljenost manja od 30 posto.

Na Rebr kažu da se cijepilo između 80 i 90 posto liječnika, ali u ukupnom broju samo polovica zaposlenika, što znači da su postotak cijepljenih značajno oborile medicinske sestre i ostali zaposlenici. U Vinogradskoj se cijepilo 96 posto liječnika, ali samo 40 posto sestara, odnosno 59 posto ostalih zdravstvenih radnika i 35 posto nezdravstvenih. Ukupna im je procijepljenost također oko 50 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u Split se cijepilo, primjerice, samo 35 posto sestara.

U KB-u Dubrava se od 2200 djelatnika cijepilo njih 1100, još je 380 onih koji su preboljeli COVID. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepili su se svi koji su željeli, bilo je dovoljno cjepiva, neka smo i vraćali, a oni koji nisu, uglavnom su mladi koji se valjda ne smatraju rizičnom skupinom". kaže ravnatelj Dubrave, prim. dr. Ivica Lukšić

Nije drukčije ni u manjim sredinama, u sisačkoj se bolnici, primjerice, također cijepila polovica djelatnika. Ravnatelj Tomislav Dujmenović kaže što i drugi ravnatelji - novih zapisivanja za cijepljenje ima "na kapaljku". Ukupno, cijepilo se 56 posto, odnosno oko 40.000 zaposlenih u zdravstvu u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet komora u zdravstvu je svojim članovima uputilo javni apel "Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!", kojim sve zdravstvene djelatnike koji se još nisu cijepili pozivaju da to učine. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo